Dominique Baeyens heeft geen schrik voor afstraffing in World League volley

Foto: BELGA

Dominique Baeyens heeft geen schrik voor afstraffing in World League volley

Print

Vrijdag starten de Red Dragons voor het eerst in de geschiedenis in de A-groep van de World League. Daarin kunnen ze zich meten met de sterkste elf volleyballanden van de wereld.

“De goesting om erin te vliegen is enorm”, weet Dominique Baeyens, die bezig is aan zijn laatste maanden als bondscoach. Begin 2017 wordt hij opgevolgd door Vital Heynen. “Het geeft toch een extra dimensie aan de wedstrijden. Ik zie het eigenlijk als een afscheidstournee die relatief lang duurt. Dat gegeven werkt in alle geval positief op mij.”

“Natuurlijk is deze campagne ook puur sportief anders dan de vorige jaren. In de B-groep weet je dat je in normale omstandigheden telkens kan meestrijden voor de Final 4. De eindfase halen in de wereldgroep is uiteraard zo goed als uitgesloten. Zeg nooit nooit, maar dan zal er toch al een sportief mirakel nodig zijn”, is Baeyens realistisch.

“Meteen iets forceren tegen Australië”

Het behoud veilig stellen is het absolute hoofddoel voor de volleybalmannen. Dat betekent dat ze één ploeg achter zich moeten houden. De eerste confrontatie tegen thuisland Australië vrijdag kan al meteen doorslaggevend zijn. Dat beseft de bondscoach ook.

“Australië (FIVB-13) is een ploeg van ons niveau (België staat 21e, red), dus moeten we proberen om tegen hen al iets te forceren. Stellen dat het direct met het mes op de keel is, vind ik wat overdreven. Ik bekijk het anders. Mochten we straks drie punten sprokkelen, dan zou dat wel een mooie bonus betekenen. Wij vertrekken vanuit de underdogpositie tegen het thuisland. Vergeet ook niet dat wij er een lange reis hebben opzitten en het is dan ook niet onlogisch dat het thuisland eerst tegen ons speelt om die handicap maximaal uit te buiten. Dat betekent toch ook dat zij de confrontatie tegen ons als een sleutelmatch zien.”

“Italië (FIVB-4) en Frankrijk (FIVB-10) zijn op papier sterker dan ons. Iedereen kent het opmerkelijk parcours dat zij de voorbije jaren aflegden. We hebben beide ploegen al geklopt in het verleden dus zijn wij in theorie misschien niet helemaal kansloos. Veel zal ook afhangen van onze prestatie in de openingswedstrijd. Ik verwacht van mijn ploeg gedurende de hele campagne van negen wedstrijden minimum één uitschieter in positieve zin. Ik heb helemaal geen schrik van zware afstraffingen, daarvoor is het verschil tussen de verschillende deelnemers niet groot genoeg”, meent Baeyens.

De bondscoach moet de komende weken wat spelers missen die om diverse redenen afhaakten. “Neen, daarvoor heb ik niet gevloekt. Ik steek mijn energie liever in de spelers die zich wel beschikbaar stelden voor dit mooie project. De jongeren die daardoor nu kansen krijgen, hebben mij al aangenaam verrast. We bouwen hier een platform voor de toekomst en daarin heb ik het volste vertrouwen.”

Programma voor dit weekend (uren in Belgische tijd):

Vrijdag 17 juni, 12u40: Australië - België

Zaterdag 18 juni, 9u40: België - Italië

Zondag 19 juni, 4u40: België - Frankrijk

Meer sportnieuws