Zo merk je het als iemand tegen je liegt

Foto: Shutterstock

Seks & Relaties

Zo merk je het als iemand tegen je liegt

Print
Een nieuw onderzoek suggereert dat zestig procent van de mensen geen tien minuten kan praten zonder een leugentje om bestwil te vertellen. Maar volgens Noah Zandan, bekend van The Language of Lying op Ted-Ed, kan je een leugenaar op vier manieren ontmaskeren.

“We vertellen tien tot tweehonderd leugens per dag”, zegt Noah over zijn levensles op Ted-Ed. “Dat doen we om anderen een betere versie van onszelf te tonen. We koppelen onze fantasie aan de persoon die we willen zijn”, zegt hij. De verzonnen verhalen zijn echter anders van kwaliteit dan verhalen die berusten op de waarheid. Hij legt uit waaraan je een vals verhaal van een leugenaar kan herkennen.

1. Leugenaars verwijzen minder naar zichzelf

De persoon die liegt, betrekt zichzelf het liefst niet rechtstreeks bij de leugen. Als hij dat wel doet, heeft de man of vrouw in kwestie het vaak over zichzelf in de derde persoon of volgt een ontkenning. Bijvoorbeeld: “Ik reed niet met de wagen”, of “De wagen werd door niemand bestuurd.”

2. Leugenaars zijn negatiever

Veel leugenaars voelen zich schuldig omdat ze liegen en daarom gaan ze onbewust een negatieve ingesteldheid aannemen, die zwartgalligheid uit zich in gesprekken. Een voorbeeld: “Ik stond in de file. Wat haat ik het verkeer.”

3. Leugenaars leggen het heel simpel uit

Volgens Noah moet je uitkijken voor heel eenvoudige verklaringen. Leugenaars verzinnen vaak een verhaal, maar houden het voor hun eigen gemak het liefst heel simpel.

4. Leugenaars gebruiken lange zinnen

Hoewel mannen of vrouwen die liegen het verhaal simpel houden, kunnen ze lange zinnen gebruiken om het te vertellen. Ze voegen er vaak onnodige details aan toe.

Bekijk hieronder de les op Ted-Ed van Noah:


NIET TE MISSEN