© Belga

© KV Oostende

1/2

Silvio Proto naar KV Oostende: "Had nood aan nieuwe uitdaging"

Eersteklasseclub KV Oostende heeft na lang zwoegen Silvio Proto naar het Albertpark weten te halen. De doelman verlaat na elf jaar Anderlecht en tekent voor vier jaar in Oostende. "De ambitieuze doelstellingen hebben me naar hier gebracht", vertelde Proto woensdag bij zijn voorstelling.

Voorzitter Marc Coucke noemt de komst van Proto een belangrijke stap in de evolutie van KVO. "We willen doorgaan met veel jeugd, maar er is altijd een mix nodig. Silvio biedt een mooi tegengewicht met zijn ervaring en zijn leiderschap op het veld. We zien er nu al naar uit om met hem play-off 1 te spelen in eigen stadion", aldus Coucke.

"Ik ben heel gelukkig met deze stap. Hier is ambitie en ik voel veel vertrouwen en respect", aldus Proto, die belooft straks Nederlands te leren. "We hebben gemeenschappelijke doelstellingen. Ook ik wil ieder jaar beter doen. Trainer Yves Vanderhaeghe (ex-Anderlecht, red) heeft zeker een rol gespeeld in mijn komst. Ik leerde van hem de wil om altijd te willen winnen."

Proto is aangetrokken als leider, maar zo voelt hij zich nog niet. "Ik zal niet van de eerste dag de kapitein zijn. Ik wil er gewoon zijn voor de ploeg." Proto was ruim een decennium in loondienst bij RSCA. "Het is toch emotioneel. Ik laat veel vrienden achter, maar zo gaat dat in het voetbal. Hier begin ik terug van nul, dat was een uitdaging waar ik nood aan had. Ik kan nog wel even door", verwees hij naar Gianluigi Buffon, de 38-jarige doelman van de Italiaanse nationale ploeg.

De 33-jarige Proto komt over van RSC Anderlecht. Daar had hij nog een contract voor een seizoen, maar mocht in onderling overleg met het bestuur mocht vertrekken. Na de laatste competitiematch had hij ook al afscheid genomen van het Brusselse publiek. Proto legde eind mei al zijn medische tests af bij Oostende, maar Anderlecht wou hem nog niet meteen vrijgeven. Dat is nu wel gebeurd, waardoor KVO vanmiddag de definitieve overgang van de doelman kon aankondigen.

De dertienvoudige Rode Duivel speelde sinds 2005 voor Anderlecht, dat hem in 2008-2009 uitleende aan Germinal Beerschot. Met de Brusselaars werd Proto zes keer kampioen en pakte hij een keer de Beker, een prijs die hij in 2003 ook met La Louvière won.

Bij Oostende gaat Proto de concurrentie aan met eerste doelman Didier Ovono en Wouter Biebauw.

Meer voetbalnieuws