Dit is het eerste zoogdier dat is uitgestorven door klimaatopwarming

De Bramble Cay melomys is uitgestorven. Foto: Queensland government

Dit is het eerste zoogdier dat is uitgestorven door klimaatopwarming

Print

Wetenschappers zijn het spoor bijster naar de Bramble Cay melomys, een klein knaagdier dat op een eiland leefde in het Groot Barrièrerif. Ze vermoeden dat het beestje is uitgestorven.

Meteen zou het de eerste keer zijn dat een zoogdier in de klimaatsopwarming door toedoen van de mens van de aardbol verdwijnt, zo meldt The Guardian.

Het knaagdier leefde op het kleine koraaleiland Bramble Cay (dat zijn naam aan het beestje gaf) in de Torres Strait, een zeestraat tussen Australië en Papoea-Nieuw-Guinea. Het eiland, nauwelijks 340 meter op 150 meter, was de enige plek ter wereld waarop het werd aangetroffen.

Van de Bramble Cay melomys werd voor het eerst melding gemaakt in 1845, toen zeemannen er naar eigen zeggen de ‘grote ratten’ met pijl en boog neerschoten. Nog in 1978 werd de populatie op honderden exemplaren geschat.

Het knaagdier, dat zo’n 30 centimeter lang kon worden, werd voor het laatst gezien in 2009. Vijf jaar later startten onderzoekers van de Universiteit van Queensland (Australië) een uitgebreid onderzoek waarbij ze 150 vallen uitzetten, in de hoop een van de beestjes te vangen. Maar zonder resultaat. De universiteit stelt in een rapport voor om de status van ‘bedreigd’ te veranderen in ‘uitgestorven’.

Volgens het rapport van de onderzoekers ligt de grondoorzaak van het verdwijnen van de knaagdieren in de stijgende zeespiegel. Door het wassende water werd het eiland, waarvan het hoogste punt drie meter boven water uitsteekt, verschillende keren helemaal overstroomd. Daarbij zouden de diertjes gedood zijn en hun habitat verwoest.

Los daarvan zou hun leefgebied op tien jaar tijd gekrompen zijn van 2,2 hectare in 2004 tot nauwelijks 0,065 hectare in 2014.

.

Nu in het nieuws