Komende dagen opnieuw kans op wateroverlast

Mogelijk krijgen we vandaag wéér te maken met overstromingen. Foto: bfm

Komende dagen opnieuw kans op wateroverlast

Print

Wie dacht dat we met de wateroverlast nu wel het ergste gehad hadden, komt mogelijk bedrogen uit. Ook de komende dagen worden hevige regenvlagen voorspeld.

Voor vandaag, donderdag en vrijdag worden stevige regenbuien verwacht, en dat kan op sommige plaatsen opnieuw heel wat wateroverlast veroorzaken. “Door de regen van vorige week is de bodem op veel plaatsen nog verzadigd. Bovendien is er minder wind, waardoor de buien lange tijd op dezelfde plaats zullen blijven hangen en overlast kan ontstaan”, zegt weerman David Dehenauw.

Verhoogd waterpeil

Of de overlast zo erg zal worden als vorige week, is moeilijk te voorspellen. “We weten nog niet waar de buien zullen vallen”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “In de provincies Antwerpen en Limburg hebben verschillende beken en rivieren nog steeds een verhoogd waterpeil. Nog niet alle wachtbekkens zijn er droog en de grond is er zeer drassig. Daar is niet veel meer nodig om overstromingen te krijgen.”

“In het westen van het land is de situatie beter, maar als daar veel regen op korte tijd valt, is het niet uit te sluiten dat ook daar overstromingen zullen zijn, omdat de riolen de regen niet meer zullen kunnen slikken.”

Droger vanaf dit weekend

Het is woensdagmiddag wisselend tot zwaarbewolkt met buien die vooral landinwaarts hevig kunnen zijn. Plaatselijk is onweer, hagel en veel neerslag mogelijk. Woensdagavond komen landinwaarts nog buien voor maar vannacht blijft het vrijwel droog met geregeld opklaringen. Later kan plaatselijk mist ontstaan. 

Na het optrekken van het ochtendgrijs is er donderdag af en toe zon, maar in de loop van de dag ontstaan er buien die hevig kunnen zijn. Bovendien is er ook kans op onweer. Vrijdag komen nog stevige buien voor, mogelijk met onweer en lokaal veel neerslag.

Zaterdag blijft het meestal bewolkt maar de kans op buien zal stilaan afnemen. Zondag en begin volgende week blijft het vrijwel droog met geleidelijk meer zon. De middagtemperatuur schommelt rond 17 graden. Na het weekend wordt het zowat 21 graden.

Bekijk hier de voorspellingen voor de komende twee weken

.

Nu in het nieuws