Politie extra waakzaam: IS-strijders op weg naar ons land

Foto: Photo News

Politie extra waakzaam: IS-strijders op weg naar ons land

Print

De politiezones in ons land hebben een waarschuwing gekregen voor ‘imminente’ aanslagen op het winkelcentrum City 2 in Brussel, hamburgerrestaurants en politiecommissariaten. In Brussel heeft de korpschef zijn manschappen gevraagd extra waakzaam te zijn, schrijft Het Nieuwsblad. Agenten wordt aangeraden hun dienstwapen mee naar huis te nemen.

De waarschuwingsmail van­wege de Terro-afdeling van de federale politie werd gisteren rondgestuurd naar alle Belgische politiezones en bevat heel concrete informatie. “Strijders zijn van Syrië naar hier onderweg”, klinkt het. “Ze zijn anderhalve week geleden vertrokken om via Turkije en Griekenland in Europa te raken. De reis gaat per boot, de strijders hebben geen paspoorten bij.”

Eenmaal in Europa zou de groep zich in tweeën splitsen. “Eén komt naar België, de andere zal naar Frankrijk gaan. Ze zouden in duo’s aanslagen willen plegen op verschillende plaatsen waaronder winkelcentrum City 2, een hamburgerketen en een commissariaat. De personen zouden reeds over de nodige bewapening beschikken en de actie zou imminent zijn.” Met andere woorden: het kan elk moment gebeuren.

Brusselse agenten aangeraden om dienstwapen mee te nemen

Na de IS-moord op een politiekoppel in Parijs moet voortaan elk politielid in Frankrijk zijn dienstwapen mee naar huis nemen. Bij de politie van Brussel was er gisteren meteen crisisoverleg. "Wij raden onze mensen aan hetzelfde te doen", zegt korpschef Guido Van Wymersch woensdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De conclusie van het spoedoverleg bij de Brusselse politie: dat de 2.000 gewapende agenten beter hun dienstwapen mee naar huis nemen. Ze moeten het thuis wel afzonderlijk van de munitie opbergen in een afgesloten kast. Het woon-werkverkeer vraagt de korpsleiding ook in burger in plaats van in uniform af te leggen.

"Eigenlijk doen we dit allemaal al sinds de verijdelde aanslag vorig jaar in Verviers", zegt Van Wymersch. "Veel meer kunnen we ook niet doen. We hebben onze mensen nu nogmaals gevraagd extra waakzaam te zijn. Maar dat zijn ze al lang. De naburige politiezones in Brussel doen hetzelfde." Een dienstwapen mee naar huis nemen, is in principe verboden. "Het is ook zeker geen verplichting", zegt Van Wymersch nog. "Het voordeel ervan is wel dat politiemensen dan ook een wapen dragen als ze in hun privétijd pakweg naar de supermarkt gaan. Als er dan iets gebeurt, kunnen ze ingrijpen."

.

Nu in het nieuws