© Photo News

Het zit Frankrijk echt niet mee

Het EK voetbal in Frankrijk is nog niet bepaald een feest te noemen. Niet voor ons, na de nederlaag van de Rode Duivels maandagavond tegen Italië. Maar ook niet als je het evenement bekijkt met wat meer afstand van je persoonlijke voorkeur. Gastland Frankrijk had ongetwijfeld gehoopt op een maand van euforie na de lange periode van ellende die het land heeft geteisterd, met aanslagen en keiharde sociale onrust. Maar van die blijdschap komt weinig terecht.

Lex Moolenaar

Terwijl onze Duivels maandag ten onder gingen in hun eerste EK-duel, werd in de omgeving van Parijs een politiekoppel vermoord door een man bij wie achteraf een lijst met doelwitten werd aangetroffen die hij had willen treffen tot meerdere eer en glorie van IS. Frankrijk blijft een van de belangrijkste mikpunten van de terreurorganisatie, zeker in deze periode waarin de ogen van de wereld nog meer dan anders op het land zijn gericht.

Ook het binnenlands verzet tegen het beleid van president François Hollande rust niet. Gisteren vonden in een aantal Franse steden de zoveelste manifestaties plaats tegen de omstreden nieuwe arbeidswet, die de regels om werknemers aan te nemen en te ontslaan versoepelt. De acties gingen gepaard met vele incidenten. In Parijs vielen elf gewonden en bleef de Eiffeltoren de hele dag gesloten voor de toeristen. Ook dat maak je liever niet mee tijdens een EK, waarvan de astronomische uitgaven toch vooral moeten dienen om een aantrekkelijk beeld te schetsen van je land.

En ook in de directe omgeving van dat EK was het de voorbije dagen kommer en kwel. De voetbalwereld liep nieuwe imagoschade op door de onthulling van voormalig Fifa-baas Sepp Blatter – nota bene zelf geschorst wegens frauduleuze praktijken – dat er bij de EK-lotingen gesjoemeld wordt met warme en koude ballen in de potten waaruit de landen moeten worden getrokken.

De rellen van dit weekend tussen zogenaamde supporters van Rusland en Engeland in Marseille kregen inmiddels een dikke staart: de UEFA gaf de Russische voetbalfederatie een boete van 150.000 euro plus de waarschuwing dat Rusland zal worden uitgesloten als zich nieuwe incidenten voordoen. Gisteravond waren er alweer nieuwe rellen in Rijsel, waar de Russen vanmiddag hun volgende wedstrijd zouden moeten spelen tegen Slowakije. Hoe zou de Russische voetbalfederatie nu nog orde op zaken kunnen stellen? Als ze dat al zou willen, want een Russisch parlementslid feliciteerde de hooligans via Twitter hartelijk met hun verwerpelijke gedrag.

We wensen de Fransen veel sterkte met hun EK. Laten we hopen dat het toch nog een feest wordt.

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws