Singles krijgen moeilijker een woonlening

Print

Als je jong én alleenstaand bent, mag je wel dromen van een eigen woning, maar na een bezoekje aan de bank moet je er niet altijd op hopen. Foto: Hollandse Hoogte

Alleenstaanden die hun eerste woning kopen, waren in 2015 gemiddeld veertig jaar. De leeftijd waarop singles hun eigen huis aanschaffen, stijgt al sinds 2007. Met één inkomen blijkt het steeds moeilijker te zijn om een woonlening te krijgen.

Zelfs met een behoorlijk salaris zijn banken huiverig om singles een woonlening te geven, merken veel jonge starters. Als ze niet genoeg spaargeld hebben, weigeren banken hen een hypothecaire lening te geven. Daardoor moeten ze langer sparen voor ze een eigen huis of appartement kunnen kopen. Terwijl koppels gemiddeld 36 zijn als ze een huis kopen - ook ouder dan een aantal jaar geleden overigens - zijn singles gemiddeld 40 jaar. Een grote groep is zelfs nog een stuk ouder.

Dat zijn enkele opvallende conclusies uit een thesis van een studente van de hogeschool UCLL, verbonden aan de KULeuven. Ze maakte voor haar onderzoek gebruik van de gegevens van Immotheker-Finotheker, die in samenwerking met verschillende banken leningen verstrekt in heel België.

Jonge alleenstaanden (-25 jaar) die een huis kopen, krijgen vaak hulp van hun ouders. Wie langer wacht met het kopen van een eigen woning, koopt wel een duurder huis of appartement en brengt meer eigen spaargeld in.

Het netto inkomen van een koppel ligt 70-80 procent hoger dan dat van een single. Koppels lenen dan ook 38 tot 65% meer dan singles.

.

Nu in het nieuws