© Patrick De Roo

Groen vreest mastodont van 80 meter op kaaien

Groen vreest dat er een enorm gebouw komt naast de site van het Loodswezen op de kaaien. De partij leidt dat af uit een voorontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de site.

PETER SIMOENS

Het voorontwerp van RUP stond maandagavond op de agenda van de algemene raadscommissie van het district Antwerpen. In aanloop naar die vergadering uitte gemeenteraadslid Joris Giebens (Groen) bezwaren.

“In het ontwerp wordt er naast de bestaande bebouwing een zone voorzien van 1.250 vierkante meter (50x25m) voor nieuwbouw”, zegt Giebens, die zich zorgen maakt over het feit dat er geen maximale bouwhoogte wordt opgelegd. “De projectontwikkelaar mag zo hoog gaan als hij wil. De enige beperking is dat de maximale vloeroppervlakte van 12.500 vierkante meter niet mag worden overschreden. Als men een maximale vloeroppervlakte oplegt, mag men die gebruiken. Als dat gebeurt, betekent dat een gebouw van minstens 40 meter hoog.”

Al vreest het gemeenteraadslid een nog hogere toren. “Als men een ranker en eleganter ontwerp kiest in plaats van een breed en log gebouw, dan komt er een toren van 60 tot 80 meter”, zucht Giebens. “De mogelijkheid wordt gecreëerd om een nieuw ‘mastodontgebouw’ neer te zetten. Ik vind dat de nieuwbouw in overeenstemming moet zijn met de bebouwing op die plaats, namelijk het gebouw van het Loodswezen.”

Giebens verwacht dat in september of oktober duidelijk wordt welk ontwerp de private partners naar voren zullen schuiven. “Naast de twee geplande woontorens op de Tolhuissite komt er een toren op de Loodswezensite. Beide plannen zijn niet op elkaar afgestemd”, hekelt Giebens.

Hoogbouwnota

© WAS

De twee sites liggen niet ver van elkaar. Groen vreest dat die kant van Antwerpen zal worden gereserveerd voor hoogbouw. “Op zich hebben we daar niets tegen, maar hoogbouw hoort niet thuis in de binnenstad of aan de kaaien.

Giebens verwijst ook naar de hoogbouwnota. “Die bepaalt dat nieuwe hoogbouw de skyline intact moet houden. Voor ze er komt, moet het afgestemd worden met de buurt.”

Groen maakt zich ook ongerust over de 800 parkeerplaatsen die het voorontwerp van RUP voorziet. “Die mogen boven- of ondergronds, maar de kans is groot dat ze bovengronds komen”, besluit Giebens. “De toren zal extra verkeer naar Antwerpen leiden omdat een vierde wordt voorbehouden voor kleinhandel.”

In het gebouw komt ook ruimte voor nieuwe horeca- en vrijetijdsvoorzieningen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Kaaien