© Joren De Weerdt

De ideale wereld in miniatuur

Nancy Uytgeerts (41) uit Larum (Geel) maakt haar ideale wereld in miniatuur. In haar hobbykamer staan tientallen taferelen op schaal, uitgewerkt tot in de kleinste details. Het verhaal van de schoonheidsspecialiste die eigenhandig haar kinderdroom realiseerde, een eigen poppenhuis.

Nancy loopt naar eigen zeggen soms verloren in haar fantasie. “Omdat ik een overdaad heb aan ideeën”, meent ze. “Met een job als schoonheidsspecialiste heb ik niet elke dag tijd om aan mijn miniaturen te werken. Maar het kriebelt steeds, dus dan denk ik al aan wat ik nog wil maken. Het maalt hierboven altijd (lacht). Soms moet ik op zoek naar materialen of technieken om een idee in de praktijk om te zetten. Dat blijkt vaak moeilijker dan ik eerst dacht. Miniaturen kopen doe ik niet, ik maak elk stuk zelf. En ­ieder voorwerp is uniek, twee exact dezelfde ­stukken creëren lukt meestal niet.”

Nancy houdt van antiek en brocante, maar in plaats van haar living vol te proppen met antieke meubelen, maakt ze ze liever zelf in het klein. “Zo creëer ik mijn ideale wereld en dan geniet ik er ook van, hè? Bovendien nemen miniaturen veel minder plaats in dan grote meubelstukken (grinnikt). In feite maak ik liever iets met een verweerd, oud uitzicht dan iets hedendaags. Ik ben een romantische ziel, een beetje nostalgisch aangelegd. Inspiratie voor zulke thema’s haal ik uit films en boeken. Ik wil de dingen zo authentiek mogelijk namaken. Alles moet bij elkaar ­passen, het moet kloppen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio