“Tegen 2020 26.000 banen weg in de bouw”

“Tegen 2020 26.000 banen weg in de bouw”

Print

“De regering-Michel pakt graag uit met de slogan jobs, jobs, jobs. Maar de bouw wordt daar blijkbaar bij vergeten.” Dat heeft Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, dinsdag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van de bouwfederatie. Sinds 2012 gingen er in de bouwsector al 20.300 jobs verloren, en tegen 2020 staan nog eens 26.000 banen op de tocht. “Tenzij de overheid eindelijk maatregelen neemt om dat te voorkomen.”

De Confederatie Bouw herhaalde dinsdag haar pleidooi voor een loonkostverlaging van tenminste 6 euro per uur om het concurrentievermogen van de Belgische bouwbedrijven te herstellen. De sector heeft daarvoor ook een relanceplan opgesteld. Met een jaarlijkse steun van 600 miljoen euro is de investeringskost na twee jaar volledig gedekt. Door de loonkostverlaging ontstaat een herstelbeweging waarbij verloren jobs worden gerecupereerd en er ook nieuwe worden gecreëerd. Dat zorgt voor bijkomende inkomsten voor de staatskas.

“De regering heeft steun ten belope van 600 miljoen beloofd, maar die zou pas in 2020 ingaan en dan is het kalf verdronken”, aldus de Confederatie Bouw. Volgens haar berekeningen gaan er tegen 2020 nog eens 26.000 jobs verloren. Oorzaken hiervan zijn klassiek: “De deloyale concurrentie en de sociale dumping”, aldus de Confederatie.

België heeft het hoogste percentage gedetacheerde werknemers in de privésector. Dat percentage ligt met 3,6 procent een stuk hoger dan in buurlanden Frankrijk (1,4 procent) en Duitsland (3 procent). Uit enquêtes van de Confederatie bij haar leden blijkt voorts dat 78 procent van de Belgische bedrijven in 2013 opdrachten verloor door oneerlijke buitenlandse concurrentie; in 2015 was dat percentage al gestegen naar 84 procent.

“Wij hopen op een positief signaal van de overheid”, zegt Robert de Mûelenaere, “zoniet maakt deze regering een kruis over een sector die voor een groot deel bijdraagt aan de werkgelegenheid en welvaart van onze economie.”

# Belga context ## Related article(s) [Taxshift - Lastenverlaging van ruim 600 mi...]

[Bouwsector vraagt lastenverlaging van 6 eu...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)