© Photo News

Vakbonden leggen 24 uren werk neer bij bpost

De socialistische en de christelijke postvakbonden leggen zondag vanaf 22 uur voor 24 uren het werk neer bij bpost. De actie zal het ganse postnetwerk treffen. Voor de vijf postsorteercentra zullen stakingsposten opgesteld worden: in Brussel en Gent vanaf 22 uur, in Antwerpen, Luik en Charleroi vanaf maandagochtend 5 uur. De hinder voor de postbedeling zal vooral maandag maar ook dinsdag voelbaar zijn.

ACOD heeft opgeroepen tot de 24 urenstaking bij bpost en ACV Transcom heeft zich daarbij aangesloten. De liberale vakbond doet niet mee, maar laat haar leden de vrijheid om aan te sluiten.

De twee grote vakbonden voeren actie omdat er volgens hen maar geen oplossing komt voor verschillende problemen op de werkvloer. De bonden verwijzen naar een chronisch nijpend personeelstekort in veel kantoren, een onwerkbare organisatie, de toenemende productiviteitsdrang en flexibiliteit, een gebrek aan sociale dialoog, de toegenomen inzet van zelfstandigen. “De dreigende privatisering - denk aan de afgesprongen deal met PostNL - heeft tot ongerustheid geleid en was de druppel die de emmer deed overlopen”, aldus Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris ACOD Post.

Afhankelijk van de personeelsbezetting in de uitreikingskantoren, zullen de kranten bedeeld worden, zo gaf hij zondagavond mee.

Bpost heeft de laatste acht jaar 1,781 miljard euro aan dividenden verdeeld, maar sedert maanden vertikt het management voldoende middelen op tafel te leggen om over een collectieve arbeidsovereenkomst die naam waardig te onderhandelen, laakt Stéphane Daussaint (CSC Transcom Postes).

Om de hinder voor de klanten zoveel mogelijk te milderen, heeft bpost het afgelopen weekend zoveel mogelijk brieven en pakjes naar de distributiecentra vervoerd.

Nu in het nieuws