© PXL

Kempen kampen met brulkikker-plaag

Heel wat Kempense gemeenten hebben te kampen met een ware brulkikker-plaag. “Ze vreten alles op”, zegt PXL-onderzoekster Sarah Descamps over de Amerikaanse stierkikkers, zoals de dieren officieel heten. Ze verstoren nu al het ecosysteem van meer dan 400 vijvers in de Kempen en zijn mogelijk ook aan hun opmars richting Limburg begonnen.

JaTi

Vooral in de Kempen, in het gebied van de Grote Nete, is de Amerikaanse stierkikker een echte plaag. “Onderschat niet hoe groot en zwaar zo’n stierkikker kan worden: een adult exemplaar is in gestrekte toestand soms meer dan 30 cm groot en weegt al gauw tussen de 300 en 500 gram”, legt Descamps uit. “Het probleem is dat een stierkikker letterlijk alles opvreet wat hij tegenkomt. Inheemse kikkers, salamanders, vissen, zelfs zijn eigen dikkoppen: niks is nog veilig. Op die manier verstoort hij in grote mate het ecosysteem en vormt hij een gevaar voor de inheemse biodiversiteit.”

In een onderzoeksproject hebben onderzoekers van de PXL een jaar lang het gedrag van stierkikkers in kaart gebracht, door bij een aantal van die kikkers zendertjes te implanteren. “Hierdoor zijn we te weten gekomen dat volwassen exemplaren tot 800 meter in een week kunnen afleggen. Inmiddels weten we dat de stierkikker ook het kanaal Dessel-Kwaadmechelen overgestoken is richting Limburg en dat hij al verschillende jaren in de Dommelvallei in Neerpelt voorkomt.”

De PXL-onderzoekers gaan vooral na hoe ze de verspreiding van de stierkikker onder controle kunnen houden. “De soort volledig uitroeien is praktisch onmogelijk, als je weet dat één stierkikker per jaar tot meer dan 40.000 eieren kan leggen. Maar toch hebben we er goede hoop op dat we met alternatieve bestrijdingstechnieken het probleem kunnen indijken.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio