Hollande waarschuwt vakbonden voor Euro 2016

Foto: AFP

Hollande waarschuwt vakbonden voor Euro 2016

Print

De Franse president François Hollande roept de vakbonden vlak voor de start van het EK op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Anders wil de president ‘alle nodige maatregelen’ nemen.

Het protest tegen de Franse arbeidswet sleept al maandenlang aan en vanavond begint het EK Voetbal. Miljoenen supporters, sporters en media uit heel de wereld staan dan op de stoep. De Franse regering kan de sociale onrust momenteel missen al kiespijn.

Vanavond dreigt een treinstaking de openingswedstrijd van het EK tussen Frankrijk en Roemenië al te verstoren. De treinbestuurders willen het treinverkeer naar het Stade de France platleggen.

Hollande zei gisteravond dat iedereen de plicht heeft om de competitie veilig en zonder incidenten te laten verlopen. ‘Ik roep iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te nemen omdat de staat zijn plicht moet doen - en ze zal alle nodige maatregelen nemen.’

De staatssecretaris voor Verkeer Alain Vidalies zei vanmorgen op Europe 1 dat opvorderingen mogelijk zijn om mensen naar het stadion te brengen. Hij zei ook dat de onderhandelingen met de spoorbonden afgelopen zijn en dat er geen nieuwe discussies komen.

Vraag is of de vakbonden gehoor gaan geven aan de oproep. Vakbondsman Berenger Cernon liet alvast verstaan dat de vakbonden de kalender niet hebben bepaald. Hij zegt dat de acties het EK zullen verstoren.