Weyts: "Deze sluis wordt een stroomstoot voor economische groei"

Print

Foto: Joris Herregods

Met luid klinkende scheepshoorns en veel maritiem spektakel opende Koning Filip deze voormiddag de Kieldrechtsluis. Het was autoschip Grande Lagos dat als eerste versast werd in de nieuwe recordsluis, de grootste ter wereld, en van de Waaslandhaven weer de Schelde op voer. Koning Filip heeft de feestzone ondertussen verlaten.

Bekijk hier meer foto's van de opening

De stoet aan prominenten - het hele Antwerpse schepencollege, leden van federale en Vlaamse regering en de Antwerpse haventop - kon ook als eerste een ritje maken op het reuzenrad, dat voor het openingsfeest is opgebouwd naast de nieuwe sluis. Wat wel opviel tijdens de plechtigheid: talrijke veiligheidsmensen bewaakten de kade naast de sluis tijdens de ceremonie. 

"Deze gloednieuwe sluis wordt een stroomstoot voor nieuwe economische groei", zei minister Weyts (N-VA), bevoegd voor Openbare Werken en Mobiliteit. "Met de Kieldrechtsluis kunnen we reders de garantie geven op een snelle en vlotte toegang tot de Waaslandhaven en zo kunnen we nog meer schepen uit de hele wereld naar Vlaanderen lokken." Vervolgens drukten Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V), de koning, minister Weyts en Werner Hoyer, voorzitter van de Europese Investeringsbank, op de knoppen om de sluis officieel te openen.

De bouw van de Kieldrechtsluis is een van de grootste Vlaamse infrastructuurprojecten van de afgelopen jaren. Ze was noodzakelijk om de Linkerscheldeoever beter te ontsluiten en de bedrijven in dit deel van de haven meer bedrijfszekerheid te bieden. De Kallosluis heeft immers haar limieten bereikt. Havenschepen Marc Van Peel maakte van de gelegenheid gebruik om het dossier van het Saeftinghedok een duw te geven: met dat dok, nog te bouwen op de plaats van het polderdorp Doel, kan de haven haar activiteiten op Linkeroever verder ontplooien. 

Hoge gasten op de opening waren toplui van de rederijen Grimaldi en MSC, verantwoordelijk voor een groot deel van de trafiek in de Antwerpse haven.

Bij de grootste sluis ter wereld hoort een groot feest, dacht de haven. De blikvanger van het evenement, het reuzenrad dat een onvergetelijk en uniek uitzicht biedt op de sluis en de haven, is vanaf morgen open voor het publiek. Daarnaast staat er ook een fototentoonstelling op het programma. De tentoonstelling brengt het verloop van de imposante werken en de vele mijlpalen mooi in beeld. Maar vandaag is er dus al het officieel gedeelte plaats met de officiële opening door de Koning.

www.kieldrechtsluis.be

Bekijk hier een video van ATV van de opening

Nu in het nieuws