Boerentoren staat onder elektrische stroom

Print
Antwerpen -

De Boerentoren stond het voorbije anderhalf jaar constant onder stroom om verdere roestvorming tegen te gaan. Het proefproject leverde het gewenste resultaat op en wordt bijgevolg verdergezet.

De Boerentoren staat al anderhalf jaar onder stroom. Het gevolg van een opmerkelijk proefproject, waarbij een speciale technologie wordt uitgeprobeerd om de toenemende roestvorming in het stalen gebinte van het gebouw tegen te gaan. “De stalen constructie was doorheen de jaren heel langzaam aan het roesten geslagen”, legt KBC-woordvoerder Stef Leunens uit. “Om de roest definitief te verwijderen, zou het volledige gebouw ontmanteld moeten worden. Maar omdat de Boerentoren een bedrijfsgebouw en een beschermd monument is, was zoiets niet meteen een optie.”

Anodes

Vandaar dat de KBC-bank besloot om een proefproject uit te proberen met een nieuw systeem, dat voordien al succesvol werd toegepast in de scheeps- en bruggenbouw. De methode in kwestie wordt actieve kathodische bescherming genoemd. “Over het hele gebouw werden 8.906 anodes ingeplant”, vertelt Leunens. “Die anodes werden via bedrading met elkaar verbonden en gevoed met een lichte stroom. Op die manier werd een tegenstroom gecreëerd, die in staat is om de chemische roestreactie om te draaien.”

Na anderhalf jaar blijkt het systeem erg succesvol. “De roestvorming neemt niet toe”, zegt Leunens. “Een status quo waar we enorm blij mee zijn. Als we dit systeem behouden, kan het iconische gebouw dus nog vele jaren mee.”

Elektrische schok?

Hoewel de Boerentoren ook de komende jaren constant onder spanning zal blijven staan, hoeven passanten en bezoekers niet te vrezen voor een elektrische schok. “De stroom die door de toren wordt gepompt heeft het vermogen van een oude, klassieke gloeilamp van 100 watt”, zegt Leunens. “De maximale laagspanning bedraagt dus maar 4 tot 5 volt. Passanten kunnen dit dus niet voelen en bovendien is het systeem enorm energievriendelijk.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio