© JVDP

ASSISEN. “Samira Bali stak als eerste”

Samira Bali (29) is volgens de burgerlijke partijen de “spin in het web” en de “aanstoker” van de moord op Mustapha El Morabit (21). Het openbaar ministerie vindt het zelfs afdoende aangetoond dat zij het slachtoffer als eerste gestoken heeft. Haar broer Abdelhak (32) slachtte hem onder haar aanmoediging verder af, terwijl Hamid Dalaa (22) omstanders op afstand hield. De burgerlijke partijen en het openbaar ministerie vroegen de Antwerpse assisenjury maandag om hen alle drie schuldig te verklaren aan moord.

Het slachtoffer was de ex-vriend van Samira en belaagde haar. Toen hij op 26 oktober 2013 de autobanden van haar vriendin - tevens de zus van Hamid - kapot stak, was de maat vol. De beschuldigden vroegen Ilker D. om een lift en gingen op zoek naar het slachtoffer. “Samira was de spin in het web. Uit camerabeelden van hun zoektocht langs cafés blijkt duidelijk dat zij de anderen aanstuurde”, pleitte advocaat Jan De Man, die voor de moeder van het slachtoffer optreedt.

Ze vonden Mustapha in een shishabar aan de Schijnpoortweg in Antwerpen. “Ze arriveerden daar om 1.02 uur en exact drie minuten en 26 seconden later is op camerabeelden het bebloede slachtoffer op de parking te zien. Die korte tijdspanne bewijst dat er onmiddellijk werd gestoken. Er was geen tijd voor een discussie over het al dan niet mee naar binnen nemen van een mes of voor een discussie in de toiletten”, aldus advocaat-generaal Björn Backx.

Hij vindt het ook bewezen dat Samira de eerste steek toebracht in de toiletten. “Een getuige zag Mustapha met een wonde in de buik vanuit die richting komen, op de voet gevolgd door Samira. Die getuige heeft niemand anders in de toiletten gezien.”

Buiten op de parking bracht Abdelhak het slachtoffer nog meer steken toe in de hals en de borst. Samira had hem volgens getuigen aangemoedigd door “Vermoord hem” te roepen. Ilker D. zag hoe Hamid omstanders op afstand hield met een mes. Daarna waren ze gevlucht en hadden ze de messen weggegooid, bezwarende sms’en gewist en hun bebloede kledij weggegooid.

Abdelhak, die volhoudt dat hij als enige gestoken heeft, vraagt de vrijspraak op basis van de onweerstaanbare dwang. “Iemand zo ongelooflijk zwaar toetakelen met een mes, past niet bij wie hij is. Ik kan dan ook niet geloven dat hij bij zijn volle verstand was. Hij was overmand door emoties en is ontploft”, pleitte Johan Platteau. Ondergeschikt vroeg hij de volksjury om hem enkel schuldig te verklaren aan opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg. Hij voerde tot slot ook aan dat het slachtoffer de feiten had uitgelokt.

Dinsdag pleit de verdediging van Hamid en Samira.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio