“De enige vriend van een Turk is een Turk”

Foto: EPA

‘De schaduw van Erdogan’ reeks in Gazet van Antwerpen. Vandaag: Deel 2

“De enige vriend van een Turk is een Turk”

Print

In Antwerpen leven iets meer dan 20.000 Turken. Voor hen is de band met thuisland Turkije heel sterk. Turken zijn van nature erg patriottisch en sluiten eensgezind de rangen voor een groot en sterk Turkije. President Erdogan weet hier perfect op in te spelen. Maar is die eenheid onder de Turken wel zo sterk als ze lijkt? In deze tweede aflevering van onze vierdelige reeks ‘De Schaduw van Erdogan’ laten we enkele Antwerpse Turken aan het woord over die grote eenheid, maar ook onderlinge verdeeldheid.

“De enige vriend van een Turk is een Turk”
Yakup Yardimci. Foto: JHS

“Van alle migrantengroepen zijn de Turken nog het meest betrokken met hun vaderland”, zegt de jonge Antwerpse ondernemer Yakup Yardimci. “Wij integreren, maar assimileren niet. We hebben onze eigen verenigingen, onze eigen bedrijven. Een Turk zal nooit zeggen: ik ben een Turk of ik ben een Belg. Hij zal wel zeggen: ik ben beide. Je zal geen Turk vinden die zijn roots minder belangrijk vindt.”

Ambassadeur van België

Ook Orkun Sogütlu (23), student politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, erkent die grote vaderlandsliefde. “De band met Turkije laten we niet los. Elke Turk is in België als een ambassadeur van Turkije. Maar ook omgekeerd: elke Belgische Turk in Turkije moet de ambassadeur spelen voor België. Want hoe patriottisch we ook zijn, we blijven België dankbaar.”

Turken in Turkije zijn opener

Die betrokkenheid met Turkije maakt dat de gemeenschap redelijk gesloten is. “Er is een groot verschil tussen de Turkse gemeenschap in Antwerpen en de Turken in Turkije”, zegt Buket Karaca, moslimconsulente aan de Universiteit Antwerpen en CD&V-districtsraadslid in Berchem. “Omdat we hier meer op elkaar zijn aangewezen, houden we meer vast aan onze waarden. Hoewel de meeste Turken hier al jaren wonen, blijven ze zich onwennig voelen en hebben ze nog altijd problemen met het Nederlands. Daarom hangen ze veel meer aan elkaar. Ze kennen elkaar ook bijna allemaal. Discussies worden binnenskamers gevoerd. De Turken in Turkije zijn opener en emotioneler. Discussies kunnen hoog oplaaien. Een politieke keuze kan je volledige leven bepalen. Je trouwt niet met iemand die er een andere politieke mening op na houdt. Dat wordt door je familie gewoon niet aanvaard. En familie is ontzettend belangrijk.”

“De enige vriend van een Turk is een Turk”
Buket Karaca. Foto: Patrick De Roo
Lees de reeks nog tot woensdag in Gazet van Antwerpen.
Klik hier door voor de digitale krant van vandaag

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio