© Joris Herregods

‘De schaduw van Erdogan’ reeks in Gazet van Antwerpen. Vandaag: Deel 1

Exclusieve reeks: zo denken Antwerpse Turken over Erdogan en de politiek in hun land

Wie is president Tayyip Erdogan voor de Antwerpse Turken? De sterke leider waarop ze zo lang hebben gewacht, of een paranoïde sultan met grootheidswaanzin? En waarom zwijgen ze over hem? Met die vragen trok onze reporter Karin Vanheusden samen met een vriendin met Turkse roots de straat op. Het resultaat lees je dit weekend in Gazet van Antwerpen, in de eerste aflevering van onze vierdelige reeks over de Antwerpse Turken. Hier al een voorsmaakje van ‘De Schaduw van Erdogan’.

karin vanheusden

Om de meningen van Antwerpse Turken te peilen, trekken we naar de Brederodestraat. Hier, op het Antwerpse Zuid, zijn de meeste Turken afkomstig uit de provincies Sivaç en Eskeshir. En kijk, de Turken praten wel degelijk over de politiek in hun thuisland, al is het vaak anoniem. En wie denkt dat alle Antwerpse Turken als één blok achter Erdogan staan, heeft het grondig mis.

© Joris Herregods

“Hij is erin geslaagd om iets te veranderen”

“Ik heb voor AKP gestemd, dat doe ik al sinds 2002”, zegt een 46-jarige klant in een Turkse kruidenierszaak. “Erdogan is erin geslaagd om iets te veranderen in Turkije, en daar hebben de Turken lang op gewacht. Degenen die het vóór hem voor het zeggen hadden, hebben altijd veel beloofd, maar niks gedaan en al het geld in hun zakken gestoken. Wie was de baas in Turkije? Het leger. Erdogan heeft een einde gemaakt aan de politieke chaos en de corruptie.”

© Joris Herregods

“Straks zijn hier te veel Turken”

“Turkije bij Europa? Liever niet”, zegt op haar beurt een vrouw die we in de Brederodestraat ontmoeten. “En visumvrij reizen lukt toch niet. Europa wil dat Erdogan zijn terrorismewet eerst aanpast, maar dat mag en zal hij niet doen. In Turkije vallen er door de Koerden dagelijks, en al meer dan 40 jaar, terreurdoden. Erdogan moet streng zijn. En eerlijk, als alle Turken visumvrij kunnen reizen, wordt België overspoeld door Turken. En door Koerden. Na drie maanden zullen die niet terugkeren, ze blijven. En er is al zo weinig werk.”

© Joris Herregods

“Hij denkt dat hij macht heeft, maar hij is een pion”

Voor een pitazaak spreken we ook enkele mannen aan. “Erdogan is bullshit, hij is een dief”, zegt er een. “Hij denkt dat hij machtig is, maar hij is een pion van de VS en Israël, die baas willen zijn over het Midden-Oosten. Erdogan is zo dom dat hij denkt dat hij met zijn deal met de EU iets te zeggen heeft.” Hij wijst. “Ah, daar is mijn vriend. Hij is een Erdoganist. Wij passen in elkaar als een mozaïek, maar praten over politiek doen we, niet, hè?” En hij omhelst zijn vriend.

Lees de reeks nog tot woensdag in Gazet van Antwerpen.
Klik hier door voor de digitale krant van vandaag

MEER OVER De schaduw van Erdogan

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio