© Patrick De Roo

© REUTERS

© BELGA

1 / 3

Van moord verdachte Antwerpenaar choqueert nabestaanden: “Hij lacht ons gewoon uit”

Hij dineerde met Sean Connery en zeilde met koning Boudewijn, maar vandaag is de gewezen Antwerpse zakenman Marc De Schutter nog altijd de hoofdverdachte in de zaak rond Vera Van Laer. Zij verdween in 1996. In de cel schreef De Schutter een boek. Daarin haalt hij hard uit naar politie en justitie.

Sam Reyntjens,

Getooid in zijn bekende roze hemd en met roze broek stelde Marc De Schutter (60) gisteren zijn boek voor. In De Schutter heeft het altijd gedaan haalt hij uit naar het gerecht en de manier waarop hij behandeld wordt in het dossier van de verdwijning van Vera Van Laer.

In jaren tachtig en negentig was De Schutter een van de meest flambo­yante zakenmensen van Antwerpen. Uit zijn boek blijkt dat hij er een decadent leven op nahield: van boottochtjes met toenmalig koning Boudewijn, tot verjaardagen vieren in Hollywood met Sean Connery en Johnny Hallyday.

De Schutter kon het zich permitteren dankzij het gigan­tische succes van videotheekketen Superclub. “Ik maakte van een miljoen frank in een mum van tijd 200 miljoen”, zegt hij daarover. Hij reed in die periode altijd met een miljoen in zijn auto rond. “Je weet nooit welke zaken je onderweg kunt doen.”

Vrienden bij politie en justitie

Superclub en een dossier rond dieselfraude deden De Schutter meerdere keren in aanraking komen met het gerecht. Geen probleem voor de zakenman, want hij had genoeg vrienden bij politie en justitie. Een van die vrienden maakt in 1996 het proces-verbaal op wanneer De Schutters vriendin Vera Van Laer (30) verdwijnt.

Het lichaam van de jonge vrouw werd nooit gevonden, maar de speurders gaan er al jaar en dag vanuit dat Van Laer vermoord werd. Door De Schutter. Een eerste keer werd hij in 1998 opgepakt, vervolgens werd hij in 2003 buiten vervolging gesteld.

Jaren later waren enkele speurders zich opnieuw over het dossier gaan buigen. Dat leidde in 2012 tot een mediatieke arrestatie in Thailand. De Schutters roze hemdje ging toen de wereld rond. “Number one maffia noemden ze me”, vertelt hij met enige trots. Sindsdien blijft De Schutter zijn onschuld staande houden. Toch is hij nog altijd in verdenking gesteld in de verdwijningszaak.

Nu in het nieuws