© Jimmy kets

Twaalf illegale vrouwen laten zich door dezelfde man bezwangeren

Een Antwerpse man heeft maar liefst 12 illegale vrouwen zwanger gemaakt. Op die manier heeft hij die vrouwen aan verblijfspapieren geholpen. Het gaat om een nieuw fenomeen dat al een term heeft: de verblijfsbaby's. Het gaat om kinderen die verwekt worden om aan papieren te komen. In Antwerpen zijn er naar schatting tussen de 50 en de 100 dossiers per jaar.

JoRo

“We hebben een recordhouder ontdekt”, zegt OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) cynisch in een reactie op ATV. “Voor alle duidelijkheid: die vrouwen en kinderen verblijven niet allemaal in Antwerpen. Op basis van de kindergeldstromen kunnen wij detecteren wie hier al dan niet verblijft.”

Ook illegale criminelen zouden in de gevangenis vrouwen ontvangen en de techniek toepassen. De sans-papiers erkennen het kind, maar laten het nadien, samen met de moeder aan zijn of haar lot over. “Het kind is absoluut het kind van de rekening en dat mogen we absoluut ook eens onder de aandacht brengen”, zegt Duchateau.

Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is momenteel bezig met wetgevend werk om dit soort praktijken in de toekomst aan banden te leggen. Ondertussen probeert het Antwerpse OCMW nu al stappen te ondernemen. “In het geval van illegale zwangere vrouwen proberen wij de medische kosten te recupereren bij de vader en proberen wij er alles aan te doen dat deze vader verplicht zou worden om alimentatie te betalen.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio