© JEFFREY GAENS

Vertonghen: “Er mag niet veel meer gebeuren in onze verdediging”

Jan Vertonghen - en met hem voetbalminnend België - hoopt dat de defensie van de Rode Duivels gespaard blijft van verder blessureleed. De vaste linksachter van de Belgen zag eerder al collega-verdedigers Vincent Kompany, Bjorn Engels, Nicolas Lombaerts en Dedryck Boyata afhaken en hoopt dat het daar ook bij blijft. “Ikzelf voel me topfit, maar dat is helaas geen garantie. Er kan altijd iets gebeuren, maar hopelijk blijven we nu allemaal fit”, zei hij dinsdag voor aanvang van de oefensessie van de Belgen in de Genkse Cristal Arena.

Vertonghen zag maandag nog pechvogels Lombaerts en Boyata. “Ze waren enorm teleurgesteld en ik was dat ook in hun plaats. Nicolas heeft veel gespeeld in onze EK-campagne en Dedryck stond voor zijn eerste groot toernooi. Dat we nu zo veel moeilijkheden in de defensie hebben, is best lastig. We hebben nog wel voldoende kwaliteiten, maar er moet niet veel meer gebeuren want dan worden de problemen groter”, stelde hij.

Angst om zich zelf ook te blesseren heeft Vertonghen echter niet. “Aan blessures moet je nooit te veel denken, want net dan raak je geblesseerd. Ik geef mezelf altijd 100 procent en houd mezelf niet in. We doen ook veel aan blessurepreventie en proberen ervoor te zorgen dat ons lichaam sterk genoeg is”.

Ondanks de defensieve problemen acht Vertonghen de Belgen zeker in staat om een sterk EK te spelen. “Door onze kwartfinale van twee jaar geleden op het WK hebben we de bevestiging gekregen dat we ook op een groot toernooi iets kunnen doen. Onze spelers hebben veel bereikt met hun clubs en hebben ook prijzen gewonnen en het verschil met de echte wereldtoppers is heus niet zo groot. Uiteraard hangt het op het EK af van het moment van de dag en van de omstandigheden, maar wij zijn klaar om elk team te kloppen op het EK”.

De 29-jarige verdediger van Tottenham zit intussen al aan 77 caps bij de Rode Duivels en staat daarmee of een gedeelde negende plaats in de ranking aller tijden. Recordinternational Jan Ceulemans (96) blijft nog een tijdje buiten schot, maar mogelijk komt Vertonghen binnenkort wel de top vijf binnen. “Dat record is geen doel op zich, maar ik ben nu 29, voel me topfit en ben nog lang niet klaar bij de nationale ploeg. En stel dat ik het record haal, zal ik dat volgens mij niet lang houden. Er zijn immers jongere spelers met ook al een pak interlands op de teller.”

Meer voetbalnieuws