© BELGA

De Croo woedend op voorganger: “Door hem is deal met PostNL afgesprongen”

De vroegtijdige uitspraken van voormalig minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille hebben er uiteindelijk toe geleid dat de deal tussen bpost en PostNL niet doorgaat. Dat zegt huidig minister Alexander De Croo, die de schuld voor de afgesprongen deal daarmee duidelijk bij zijn voorganger legt. “Zijn enige bedoeling was om een staking bij bpost uit te lokken. De maskers vallen af bij de socialisten”, vertelde hij op Radio1.

kidr

Geruchten over een overnamebod van bpost op het Nederlandse postbedrijf kwamen vrijdag aan de oppervlakte. Er zou een eerste bod op alle aandelen zijn gelanceerd op 25 maart, maar dat werd afgewezen wegens te laag. Nadien volgden een tweede en derde bod, waarvan het laatste nog zou worden bestudeerd door de Nederlanders. Bpost had beloofd voor beursopening maandagochtend te communiceren, nadat de handel in de aandelen van beide bedrijven vrijdag geschorst was. Zondagavond volgde dan de bevestiging dat de onderhandelingen afgesprongen zijn.

Het was eigenlijk voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille die de bal vrijdagochtend aan het rollen had gebracht, toen hij op de RTBF zei dat de verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf zeer nakende was. Dat werd door minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) ontkend. Maar Labille bleef bij zijn uitspraken. Hij verduidelijkte zelfs dat er sprake was van een toenadering tot een andere Europese (post)operator, PostNL dus.

Daarmee heeft hij bewust (foutieve) informatie gelekt, reageert Alexander De Croo kwaad op de website van De Tijd. “De heer Jean-Pascal Labille draagt een enorme verantwoordelijkheid. Er bestaan regels en wetten met betrekking tot het verspreiden van geprivilegieerde informatie. De wetten zijn voor iedereen”, aldus De Croo. Die kritiek herhaalde hij maandagochtend in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Die uitspraken hebben alles in een stroomversnelling geplaatst. De enige bedoeling van Labille was om een staking bij bpost te veroorzaken. Voor een socialistische partij die zegt dat ze niks met de staking wil te maken hebben, vind ik dat bijzonder straf. De maskers vallen af”, aldus De Croo.

Dom - onverantwoord - Labille

De Croo staat niet alleen met zijn kritiek op de uitspraken van Labille. Bpost-CEO Koen Van Gerven liet eerder al weten dat hij ‘not amused’ was met die uitlatingen. “Ik weet niet wat hij daarmee bedoeld heeft, maar in dergelijke dossiers is grote discretie vereist. Zijn uitlatingen waren totaal misplaatst, en dat weet hij zelf ook”, zo zei Van Gerven aan Belga.

Ook op Twitter krijgt Labille de zwarte piet toegespeeld, met name uit N-VA-hoek. “Je hebt dom, onverantwoord en in overtreffende trap Labille. PS politiek boven bedrijfsbelang en jobs”, tweet Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). Zijn partijgenoot en Kamerlid Peter Dedecker bestempelt Labille als een “pipo” en Vlaams parlementslid Peter Persyn (N-VA) tweet: “Labille wellicht #labiel en dus #ontoerekeningsvatbaar”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws