© Leo de nijn

© Leo de nijn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Drie ton zware mobiele beiaard ingehuldigd

Honderden Mechelaars hebben tijdens het weekend een bezoek gebracht aan de beiaardschool. De apotheose was de inhuldiging van de mobiele beiaard.

LDN

De Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn heeft het hele weekend een opendeur gehouden. Bezoekers kregen rondleidingen door de beiaardstudenten, er waren initiatielessen en mensen konden demonstraties volgen. Er werd genoten van een hele reeks beiaardconcerten vanop de beiaard in de Sint-Romboutstoren. Maar dé apotheose was de inhuldiging van de gloednieuwe mobiele beiaard met 50 klokken en een gewicht van 3 ton.

Mechelen staat als wereldbeiaardstad op de kaart. Nu komt daar nog een mobiele beiaard bij. De mobiele beiaard telt 50 gestemde bronzen klokken en wordt bespeeld met het traditionele stokkenklavier. Het instrument werd vervaardigd door de klokkengieterij Royal Eijsbouts uit Asten (Nederland). “Het is een nieuwe impuls in de promotie van de Belgische beiaardkunst, die in 2014 door UNESCO als ‘best safeguarding practice’ voor het immaterieel cultureel werelderfgoed werd erkend”, stelde Cultuurschepen Bjorn Siffer tijdens de inhuldigingsplechtigheid in de kerk van het Cultuurcentrum.

Uit ivoren toren

“De beiaard is een toreninstrument dat verborgen zit in vele torens. De mensen hebben daar tot vandaag een verkeerd beeld over”, zegt directeur Koen Cosaert van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. “Wij gaan met deze mobiele beiaard letterlijk uit onze ivoren toren naar beneden komen. Deze beiaard wordt overal inzetbaar en kan zijn muziek laten klinken in dorpen, op pleinen en in parken”, aldus de directeur.

“Deze formule brengt de beiaard heel dicht bij het publiek, jong en oud, festival- en concertgangers, buurtbewoners, flaneurs die door onze winkelstraten struinen. De beiaardschool is nu de eerste muziekschool in België die over een eigen mobiele beiaard beschikt”, zo stelde Cultuurschepen Bjorn Siffer.

Lees het hele verhaal in de maandagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio