Arndt pakt slotrit na declassering Nizzolo, Nibali eindwinnaar van 99e Giro

Foto: AFP

Arndt pakt slotrit na declassering Nizzolo, Nibali eindwinnaar van 99e Giro

Print

De slotetappe van de 99e Giro is gewonnen door Nikias Arndt. De Duitser van Giant-Alpican kwam in Turijn als tweede over de meet, maar winnaar Giacomo Nizzolo werd gedeklasseerd voor onreglementair sprinten in de massaspurt. De Nederlanders Maarten Tjallingii en Jos van Emden probeerden die sprint nog te ontlopen, maar strandden op zeven kilometer van de streep. Ook een late uitval van Sean De Bie haalde het niet. De eindzege van Vincenzo Nibali kwam in de traditioneel vlakke galarit uiteraard niet meer in gevaar. Voor de Italiaan van Astana is het de tweede roze trui uit zijn carrière.

Zoals de traditie het wil werd de leider in de eerste kilometers van de laatste etappe in de bloemetjes gezet. Nibali kreeg de ene felicitatie na de andere en de eindzege van de 31-jarige Italiaan kwam op de slotdag nooit in gevaar. De 163 kilometer lange etappe, met in de finale acht plaatselijke rondjes van 7,5 kilometer, bleek zoals verwacht voer voor de overgebleven sprinters.

Arndt pakt slotrit na declassering Nizzolo, Nibali eindwinnaar van 99e Giro
Foto: AFP

Na 26 kilometer werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Onder andere nummers twee en vier in het klassement, Esteban Chaves en Steven Kruijswijk, gingen tegen de grond, maar zonder erg. Grootste slachtoffer was Lars Bak. De Deen liep volgens zijn ploeg Lotto-Soudal “waarschijnlijk” een schouderbladbreuk op en kon niet verder.

Van Emden en Tjallingii kleuren finale

Halfweg koers reed het peloton nog compact samen en Nizzolo, winnaar van de rode puntentrui, maakte van de tussensprint gebruik om zijn puntentotaal aan te dikken. Het was tot het aansnijden van de plaatselijke rondjes wachten op een eerste aanval. De namen: Maarten Tjallingii en Jos van Emden. De Nederlandse ploegmaats van LottoNL-Jumbo maakten er een koppeltijdrit van, maar verzamelden nooit meer dan een minuut voorsprong. Gianluca Brambilla (Etixx-Quick.Step), Tim Wellens (Lotto-Soudal) en Manuele Boaro (Tinkoff) gingen in de tegenaanval op de Nederlanders, maar zonder succes.

Chaves opnieuw tegen de grond

Op dertig kilometer van de aankomst kwamen opnieuw een handvol renners in contact met het asfalt in Turijn. Chaves lag er weer bij en ook Rigoberto Uran (Cannondale) en Pieter Serry (Etixx-Quick.Step) behoorden tot de slachtoffers, maar iedereen kroop weer op de fiets. In het peloton leidde Lampre-Merida, voor sprinter Sacha Modolo, de dans. Ook Trek-Segafredo, voor Nizzolo, en Giant-Alpecin, voor Arndt, deden hun duit in het zakje. Op 12 kilometer van de finish trok Van Emden nog even alleen door, maar vijf kilometer later werd ook hij gegrepen.

Ook poging van De Bie lukt niet, Nizzolo wint maar wordt gedeclasseerd

Sonny Colbrelli probeerde de dans in de slotfase te ontspringen. De Italiaan viel aan, maar raakte een voet van een toeschouwer en kwam ten val. In de slotkilometer zocht ook Sean De Bie zijn geluk, maar de Belg van Lotto-Soudal strandde in de laatste honderden meters. In een ontregelde sprint was het uiteindelijk Nizzolo die aan het langste eind trok en na negen tweede plaatsen in de Giro eindelijl mocht juichen. Maar dat was dus zonder de jury gerekend, die de Italiaan diskwalificeerde. Nikias Arndt kreeg de bloemen, Matteo Trentin (Etixx-Quick.Step) werd tweede en Sacha Modolo schoof op naar de derde plaats.

Vierde grote ronde op het palmares van Nibali

De roze leiderstrui van Vincenzo Nibali kwam op de slotdag niet meer in het gevaar. De eindtijden werden overigens al bij de eerste keer oprijden van het plaatselijke circuit vastgelegd uit veiligheidsoverwegingen, gezien het onstabiele weer. De ‘Haai van Messina’ nam het kleinood zaterdag na de koninginnenrit naar Sant’Anna Di Vinadio over van de Colombiaan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge). Die eindigt in het klassement als tweede op 52 seconden voor de Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar), derde op 1:17. De Nederlander Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), tot vrijdag leider, valt net naast het podium.

Voor de 31-jarige Nibali is het de tweede eindzege in de Giro. Eerder won hij de ronde van zijn land in 2013. Een jaar later was hij de beste in de Tour. Ook de Vuelta (in 2010) staat op zijn palmares. Nibali volgt op de erelijst de Spanjaard Alberto Contador op.

Arndt pakt slotrit na declassering Nizzolo, Nibali eindwinnaar van 99e Giro
Foto: AFP

Rituitslag

1. Nikias Arndt (Germany / Giant) 3:48:18”

2. Matteo Trentin (Italy / Etixx - Quick-Step) ST

3. Sacha Modolo (Italy / Lampre)

4. Alexander Porsev (Russia / Katusha)

5. Sean De Bie (Belgium / Lotto)

6. Ivan Savitsky (Russia / Gazprom)

7. Rick Zabel (Germany / BMC Racing)

8. Eduard Michael Grosu (Romania / Nippo)

9. Jay McCarthy (Australia / Tinkoff)

10. Alberto Bettiol (Italy / Cannondale)

Einduitslag Giro

1. Vincenzo Nibali (Astana)

2. Esteban Chaves (Orica)+52”

3. Alejandro Valverde (Movistar)+1’17”

4. Steven Kruijswijk (LottoNL)+1’50”

5. Rafal Majka (Tinkoff)

Arndt pakt slotrit na declassering Nizzolo, Nibali eindwinnaar van 99e Giro
Foto: AFP
Meer sportnieuws