© BFM

Dit jaar al 34 doden bij huisbranden

Gemiddeld zijn er in ons land jaarlijks 20.000 woningbranden, waarvan een zestigtal met dodelijke afloop. Dit jaar zijn het er tot nu toe al 34 en allicht gaan we over het gemiddelde heen gaan.

SyMa

We zijn erg hardleers als het op brandpreventie aan komt”, zegt Koen Maertens, directeur van het Antwerpse Oscare, een nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens dat data rond brandslachtoffers verzamelt. “In Vlaanderen hangt slechts in 43% van de woningen een rookmelder en die wordt vaak slecht of helemaal niet onderhouden. Amper 15% van de Belgen heeft al nagedacht over een vluchtplan bij brand.”

“We hebben een eigen verantwoordelijkheid, maar ook de officiële instanties hebben lang veel te weinig ingezet op preventie”, vindt Maertens. “De brandweer is het afgelopen anderhalf jaar vooral zoet geweest met haar hervorming. En wat de overheid betreft, komt het toch vaak op centen aan. Maar Oscare reikt de hand naar overheden, naar de brandweer en andere organisaties om samen met één boodschap naar voor te komen. In Nederland bijvoorbeeld gebeurt dat veel beter. Mede daardoor hebben onze noorderburen drie keer minder doden bij woningbranden.”

Woensdagochtend nog kwam er een 72-jarige vrouw om het leven bij een woningbrand in Schilde . Brandweerlieden vonden haar aan de voordeur. “Dat komt vaak voor”, zegt Maertens. “Senioren zijn minder mobiel en minder snel. En als ze de sleutel van de voordeur niet steevast op dezelfde plek, bij de deur, bewaren, verliezen ze levensbelangrijke seconden en stikken ze net voor ze kunnen ontsnappen.”

Lees dit weekend de volledige reportage in Gazet van Antwerpen