© carlo coppejans

Twintig jaar na Deburghgraeve nieuw Belgisch record 50 meter schoolslag

Basten Caerts heeft vrijdagnamiddag op het BK in Antwerpen verrassend een nieuw Belgisch record op de 50 meter schoolslag gevestigd. Hij zwom de vijftig meter in 28,13 seconden en verbeterde zo het twintig jaar oude record van Fred Deburghgraeve met tien honderdsten.

De 18-jarige Caerts tikte af in 28.13, tien honderdsten sneller dan het vorige record (28.23), dat op naam stond van Frederik Deburghgraeve.

“Erg leuk om in de voetsporen van een icoon uit de Belgische zwemgeschiedenis te treden”, verklaarde de 18-jarige zwemmer na afloop. “In februari had ik al geflirt met het Belgisch record dus ik wist dat ik het kon scherper stellen”, aldus Caerts. “Maar om eerlijk te zijn was ik er voor de wedstrijd niet mee bezig. Ik wilde gewoon sterk zwemmen, een snelle tijd neerzetten en de titel pakken.”

Zaterdag komt Caerts nog in actie op de 100 meter schoolslag. Als hij opnieuw een Belgisch record neerzet (1:00.60), dan mag hij in principe naar de Olympische Spelen in Rio, waar de kwalificatielimiet op 1:00.57 ligt. “Maar de Spelen komen voor mij waarschijnlijk wat te vroeg”, oordeelde een nuchtere Caerts. “Dat betekent echter niet dat ik het niet zal proberen. Ik ga alles geven en dan zullen we wel zien welke tijd ik neerzet.”

Meer sportnieuws