© WAS

Antwerpse terreurcel wilde Filip Dewinter “afknallen”

De Antwerpse terreurcel die woensdag werd opgerold, wilde niet alleen een aanslag plegen in het Centraal Station, de piepjonge jihadisten beraamden ook een plan om Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter te vermoorden. Ze wilden een schutter laten binnendringen in zijn kantoor.

Joris van der aa

De plannen zaten volgens verschillende bronnen nog in de “brainstormfase”, maar waren wel vrij concreet. “Tijdens de gesprekken via Telegram Messenger, een super versleuteld chatprogramma, werd er geconverseerd over mogelijke doelwitten voor aanslagen. De advocaten van de jongeren betwijfelen of de plannen ooit tot uitvoering gebracht zouden worden. “Grootspraak via het internet”, zo klinkt het.

Het federaal parket meent dat de piepjonge terroristen – de jongste verdachte is 16 jaar – het niet bij stoere taal wilden laten. Een van de betrokkenen die donderdag werd verhoord, zou hebben toegegeven dat ze “het Centraal Station wilden treffen”.

Filip Dewinter reageert geschokt op het nieuws dat de terroristen hem wilden vermoorden. “Ik ben wel wat gewend, maar het is de eerste keer dat ik met zo’n concrete bedreiging vanuit Antwerpen word geconfronteerd.”