Minutenlang applaus als afscheid van Gaston Berghmans

Print
Antwerpen -

In de Sint-Andrieskerk in Antwerpen werd vrijdagmiddag in een twee uur durende plechtigheid afscheid genomen van de zaterdag overleden komiek Gaston Berghmans (90). De mis gebeurde deels in het Antwerps.

In de Sint-Andrieskerk hebben honderden vrienden, familieleden, BV's en ook gewone Antwerpenaars afscheid genomen van Gaston Berghmans. Pastoor Rudi Mannaerts bracht een deel van de mis in het Antwerps. Will Tura, Koen Wauters en Sofie zongen op de plechtigheid. 

Al uren op voorhand waren fans en sympathisanten van Gaston naar de Sint-Andrieskerk gekomen om de plechtigheid bij te wonen of een laatste groet te brengen bij de urne. De afscheidsplechtigheid in de volle kerk werd geleid door priester Rudi Mannaerts. Onder de aanwezigen waren heel wat bekenden, zoals prins Laurent en Antwerps burgemeester Bart De Wever. 

Ook collega's van Gaston waren erbij, zoals Els Dottermans, Marilou Mermans, Luc Caals, Mike Verdrengh en Bart Verbeeck. Daarnaast ook heel wat BV's, zoals onder anderen Jean-Marie Pfaff, Carl Huybrechts, Showbizz Bart, Pieter Aspe, Gene Bervoets en Roland Liboton. Ook Michel Van den Brande, een persoonlijke vriend van Gaston Berghmans, was aanwezig. Hij maakte een opgemerkte entree in een blitse, elektrische BMW. 

Persoonlijke getuigenissen

Will Tura opende de mis met een mooie versie van ‘Ik mis je zo', begeleid door pianist Steve Willaert.

 

Na enkele lezingen nam komiek Steven Goegebeur het woord. "Gaston en Leo kleurden mijn jeugd. Elke keer keek ik naar jou met de familie. En om het met een plaatselijke uitdrukking te zeggen: we hebben scheten gelachen. Gaston, je weet dat ik een grote fan ben van Gaston de komiek, maar nog meer van de mens Gaston. We hadden nog zoveel te vertellen tegen elkaar."

Vervolgens kwam ook burgermeester Bart De Wever met een persoonlijke getuigenis. "Je was groot op het podium, maar nog groter als mens. Wat me altijd zal bijblijven zijn je fonkelende ogen en de niet aflatende rust die je uitstraalde op het feest voor je 90ste verjaardag." De Wever kondigde ook aan dat Merksem een Gaston Berghmansdreef zal krijgen.

Ook ex-journalist en vriend van de familie Pascal Van Nuffel had enkele woorden voor Gaston. "Twee maanden geleden konden we nog je 90ste verjaardag vieren, wat ben ik blij dat dat nog gelukt is. Gaston, vriend, het ga je goed."

Een van de hoogtepunten was een lied van Koen Wauters met een heel persoonlijke tekst waarin hij hoopt dat Gaston Leo heeft gevonden in de hemel. "Een clown ging heen en laat ons hier nu achter. Gaston is naar de Leo toegegaan, Vlaanderen rouwt, iedereen is verdrietig. Aangedaan."

Homilie in het Antwerps op applaus onthaald

De pastoor vervolgde daarna in het Antwerps: "Gaston, ik heb nooit een show van jou gezien, maar ik denk dat jij ook nooit op een zondag hier bent geweest, dus we staan kif kif."   

Na die Antwerpse homilie begon iedereen in de kerk te applaudiseren. Tijdens de offergang bracht Erik Goossens ‘Smile’ in een herwerkte Antwerpse tekst van De Grungblavers.

De uitvaartplechtigheid werd afgesloten met een warm applaus voor Gaston Berghmans, waarna Sofie het lied ‘Send in the clowns’ mocht zingen.


Groot scherm

Voor wie niet meer binnen kon, stond buiten een groot scherm opgesteld. Enkele honderden mensen volgden de viering van daaruit. ATV en VTM zonden de plechtigheid ook live uit. 

Zaterdag neemt de familie van Gaston Berghmans aan zee, in Blankenberge, afscheid van hem. Zijn urne wordt in het zeewater neergelaten.

Herbeleef het afscheid van Gaston Berghmans hier:

 

 

 

MEEST RECENT