© AFP

Antwerpen wil daklozenopvang privatiseren

Het Antwerpse stadsbestuur keurde de plannen goed van schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) om de sociale zorg, waaronder de zorg voor daklozen, open te stellen voor andere privébedrijven. De daklozen zijn ongerust en gaan actie voeren tegen de privatisering van de daklozenhulp. Dat schrijft De Standaard donderdag.

De daklozen vrezen dat door de goedkeuring van de plannen de hulp aan de daklozen, die nu door mensen van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk wordt gegeven, in de toekomst misschien door andere mensen verleend wordt.

Ze zijn ongerust dat winst belangrijker zal zijn dan de kwaliteit van de zorg. Ze haalden al 2.800 handtekeningen op en zullen maandag voor de gemeenteraad actie voeren.

Vertrouwensband

Oppositiepartijen Groen en PVDA delen de bezorgdheid van de daklozen. “De vermarkting betekent dat er om de drie jaar een ander bedrijf in aanmerking kan komen om de zorg te organiseren. Terwijl het opbouwen van een vertrouwensband net zo belangrijk is voor daklozen. De mensen van het CAW doen dit al zestien jaar. Met heel goede resultaten”, zegt Lise Vandecasteele, OCMW-raadslid voor de PVDA en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk.

“Het CAW doet het niet slecht, maar er zit nu te weinig beweging in het hele middenveld”, zo zegt Fons Duchateau (N-VA). “Het CAW kan zich ook kandidaat stellen en de kans dat zij het worden, is reëel, zij hebben het grote voordeel van de ervaring. Maar we willen niet langer dat de uitbating automatisch aan hen wordt toegekend”, aldus Duchateau.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER