As van Gaston Berghmans dan toch niet uitgestrooid in zee

Foto: BELGA

As van Gaston Berghmans dan toch niet uitgestrooid in zee

Print

De as van Gaston Berghmans zal dan toch niet in zee gestrooid worden, zoals zijn vrienden eerder gezegd hadden. Dat mag namelijk al sinds 1999 niet meer.

“De as wordt vrijdag in een biologisch afbreekbare urne neergelaten in zee”, zegt Michel De Vos van Water-taxi. “Na een paar minuten vult de urne zich met zout zeewater waardoor die oplost en er geen milieuvervuiling is.”

Het KB dat de asverstrooiing op zee regelt, vermeldt ook waarom de vrije uitstrooiing verboden werd: wisselvalligheid van de windrichting, stroming, golfslag en vaarsnelheid, maar ook de kans dat de as van de overledene op de romp van het schip kan blijven kleven of door de wind op aanwezigen vliegt. De urne mag ook niet zomaar door de familie zelf neergelaten worden.

Helikopter

Goede vriend Michel Van den Brande, bekend van ‘The Sky is the Limit’, had eerder deze week laten weten dat de as van de overleden komiek zou uitgestrooid worden in de zee, ter hoogte van Blankenberge (de tweede thuis van Gaston Berghmans en zijn vrouw Jenny, nvdr.). Van den Brande had al gezorgd voor een helikopter die de urne van Berghmans zou overbrengen naar de helihaven van Knokke.

De begrafenisplechtigheid van de humorist wordt vrijdag om 11.30 uur gehouden in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen. De urne van Berghmans zal, in intieme kring, op een later tijdstip worden toevertrouwd aan de zee.

MEEST RECENT