© RR

Jonge aspirant-terroristen hadden dit doelwit voor ogen in Antwerpen

Een van de doelwitten die Antwerpse terroristen in het vizier hadden, was het Antwerpse Centraal Station. Maar de zeskoppige terreurcel die aanslagen in Antwerpen én elders in het land wilde plegen, werd tijdig opgerold door de federale gerechtelijke politie van Antwerpen.

JORIS VAN DER AA, JONATHAN BERNAERTS, SAM REYNTJES

De piepjonge jihadisten, afkomstig uit Borgerhout en de Antwerpse wijk Kiel, hadden concrete plannen voor een aanslag. Ze speelden ook met het idee om een zelfmoordaanslag te plegen op drukke plaatsen.

In chatgesprekken die de antiterreurspeurders van de Antwerpse FGP konden onderscheppen, spraken de jongeren vrijuit over “een knopke doen in het park” (zich laten ontploffen, red.). Een van de targets op het verlanglijstje van de aspirant-terroristen was het Centraal Station van Antwerpen. De orders voor die aanslag kwamen wellicht rechtstreeks uit Syrië.

Onderweg naar Syrië of Libië

De Antwerpse terreurcel telde volgens bronnen dicht bij het onderzoek zes leden. Het gaat om vier meerderjarige tieners en twee minderjarigen. De sterk geradicaliseerde jongeren werden al maandenlang in de gaten gehouden door de speurders. Een aantal van hen ondernam enkele maanden geleden een poging om naar Syrië of Libië af te reizen om er de rangen van Islamitische Staat (IS) te vervoegen en deel te nemen aan de gewapende jihad.

Zo werden begin maart de 19-jarige Adil E.M en zijn neef, de 17-jarige Serja, onderschept in Turkije. Beide jongeren komen uit een beruchte criminele familie uit de Kwekerijstraat in Borgerhout, waar ze ‘de Daltons’ worden genoemd.

De jongens uit Borgerhout zouden zijn geradicaliseerd door IS-aanhangers die rondhingen op de pleintjes in Borgerhout, zoals het Terloplein. “De ronselaars zouden vooral uit andere Antwerpse wijken afkomstig zijn, zoals het Kiel”, vertelde een familielid.

Hicham Chaib

Volgens onze informatie stonden de leden in de groep in rechtstreeks contact met Antwerpse IS-strijders, onder wie kopstuk Hicham Chaib, alias Abu Hanifa al Belgiki. Hij is de chef van de religieuze politie in de Syrische stad Raqqa. Hicham Chaib groeide zelf op in Borgerhout en was een van de vertrouwelingen van Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem.

Chaib haalde onlangs nog de wereldpers omdat hij in een IS-filmpje dreigde met aanslagen tegen België, waarna hij een vermeende spion eigenhandig executeerde.

Vastgoed

Jobs in de regio