© BELGA

Joods Museum herdenkt aanslag van twee jaar geleden

Het Joods Museum in Brussel houdt dinsdag om 18 uur een minuut stilte als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag die precies twee jaar geleden in het museum gepleegd werd. Na de minuut stilte zal een kaars aangestoken worden in de aanwezigheid van Albert Guigui, opperrabijn van de Joodse gemeenschap in Brussel, en Salah Echallaoui, voorzitter van de Belgische Moslimexecutieve. Bij de aanslag vielen vier doden.

mtm

Twee jaar na datum is het leven in het museum hervat. “Hoewel we allemaal onder de indruk blijven van wat er gebeurd is, moeten we voor de slachtoffers verdergaan met onze opdracht”, aldus de woordvoerster. “Vandaag willen we, meer dan ooit, bruggen werpen tussen de gemeenschappen en de gelijkenissen met andere culturen beklemtonen.”

Het museum is sinds september gesloten voor het publiek wegens renovatiewerken. Bedoeling is de collectie op te waarderen en de tentoonstellingsruimte te verdubbelen. De werken zouden twee jaar duren, maar in tussentijd “gaan we verder met onze activiteiten extra muros”, aldus nog de woordvoerster.

Proces Nemmouche

Mehdi Nemmouche, de voornaamste verdachte voor de aanslag die nooit werd opgeëist, wacht intussen in de Brugse gevangenis op zijn proces. Hij wordt beschuldigd van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en terreuraanslagen. Tot nu toe heeft hij nog geen enkele verklaring afgelegd aan de speurders.

Volgens zijn advocaten is er geen enkel doorslaggevend bewijs tegen de man, maar zijn aanhouding is wel altijd verlengd. Behalve Nemmouche worden nog twee anderen, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, verdacht in het dossier. Er wordt nog naar een vierde verdachte gezocht, die enkele dagen na de aanslag werd gefilmd in het gezelschap van Nemmouche. Die man werd echter nog niet geïdentificeerd.

Nu in het nieuws