© Guy Puttemans

“ING wil niet meewerken aan offshore-constructies om belastingen te ontwijken”

ING wil “heel duidelijk op geen enkele manier” meewerken aan offshore-constructies om belastingen te ontwijken. Dat verklaarde topman Rik Vandenberghe van ING België in de Kamercommissie Panama Papers. ING België is de eerste bank die er zich moet verantwoorden, maar wordt zelf niet genoemd in de Papers, in tegenstelling tot de moedermaatschappij.

mtm

ING België hanteert naar eigen zeggen een erg streng beleid, “waar integriteit boven alles staat”. “ We hebben strikte regels en goede controles. Maar zeg nooit, nooit”, bleef Vandenberghe voorzichtig. “Als we iets verdachts zien, zullen we ingrijpen.”

De ceo deed samen met het hoofd van Compliance bij ING, Birgit Van Camp, en het hoofd van Private Banking, Philippe Wallez, uitgebreid uit de doeken welke richtlijnen de bank hanteert. Meest opmerkelijke - vanuit commercieel oogpunt - is dat nieuwe klanten geweigerd worden of zelfs de bestaande relatie met een klant wordt stopgezet indien er sprake blijkt van offshore-constructies om fiscale redenen.

Bedrijfsklanten met economische activiteiten in die belastingparadijzen worden specifiek gemonitord. Maar ook preventief neemt ING actie: men werkt niet met stromannen, advies over fiscale paradijzen wordt geweigerd en de private bankers krijgen een intensieve opleiding én duidelijke objectieven, waarbij ze financieel bestraft kunnen worden bij verdachte transacties. Jaarlijks doet ING ongeveer 500 meldingen bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Voor de hele sector gaat het om zo’n 8.000 meldingen.

De topman van ING België, tevens voorzitter van Febelfin, wees er de commissieleden op dat de sector al meermaals gevraagd heeft om meer duidelijkheid over wat men bedoelt met ernstige fiscale fraude. “We hebben daar nog geen antwoord op gekregen. Voor ons geldt nochtans dat, hoe duidelijker de omschrijving, hoe makkelijker om die te detecteren”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER