© WAS

© WAS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerp viert officiële toetreding tot Club of Pioneers

Antwerp behoort sinds dit weekend officieel tot de Club of Pioneers, een verzameling van de oudste voetbalclubs ter wereld. Daarom ontving de Bosuil zaterdag twee andere oudgedienden: het Nederlandse Koninklijke HFC (1879) en het Luxemburgse CS Fola Esch (1906).

stdr

Over het sportieve kunnen we kort zijn: de drie ploegen speelden elk twee wedstrijden van twee keer vijfentwintig minuten, waarna het Nederlandse HFC met de winst aan de haal ging. Maar dat was uiteraard allemaal bijzaak. Alles draaide om het feit dat Antwerp zich vanaf nu lid van een select clubje stokoude voetbalclubs mag rekenen (zie kader).

© WAS

Oud-Antwerpspeler Laszlo Fazekas mocht als ambassadeur samen met de voorzitter van Sheffield FC, met voorsprong de oudste club ter wereld, ook de aftrap geven. De Hongaar was in de wolken over het initiatief. “De sfeer was fantastisch, zeker met die nostalgische beelden die werden getoond”, zei Fazekas, “Dit belooft voor de toekomst. Dit mini-toernooi was een opsteker voor de club, reclame zelfs, ook voor de hele stad Antwerpen”, aldus de voormalige aanvaller van de Great Old.

“We zijn tevreden over de eerste editie, zeker nadat we heel wat sms’jes kregen van ploegen uit pakweg Engeland, Denemarken en Nederland. Allemaal staan ze te popelen om ook deel uit te maken van de Club of Pioneers”, zegt mede-organisator Tom Simons. “Het Luxemburgse CS Fola Esch, dat dus ook aanwezig was, wil zo snel mogelijk toetreden.”

Oudste voetbalclubs ter wereld:

1857: Sheffield FC (Engeland)

1864: Wrexham FC (Wales)

1867: Queens Park FC (Schotland)

1879: Cliftonville FC (Noord-Ierland)

1879: FC Sankt-Gallen (Zwitserland)

1879: Koninklijke HFC (Nederland)

1880: R Antwerp FC (België)

1886: Hong Kong FC (Hongkong)

1888: BFC Fermania 1888 (Duitsland)

1889: RC Recreativo de Huelva (Spanje)

1890: St-George’s FC (Malta)

1893: Genoa CFC (Italië)

Vastgoed

Jobs in de regio