Bee Power wil biomassacentrale in Luik

Groenestroombedrijf BEE is kandidaat voor de bouw en uitbating van een grootschalige biomassacentrale in Luik. Dat heeft ceo Michaël Corten vrijdagnamiddag bevestigd. ‘En er is ons rechtszekerheid beloofd’, aldus Corten.

De Waalse overheid heeft eerder het licht op groen gezet voor een biomassacentrale in de Luikse haven. BEE zal alvast inschrijven op de offerte, aldus de topman van het groenestroombedrijf. De officiële publicatie van de offerte moet wel nog verschijnen.

Het gaat qua omvang om een iets kleinere biomassacentrale dan de centrale die BEE normaal in Gent zou bouwen, maar waarvoor de Vlaamse overheid in laatste instantie de subsidies introk. Er is sprake van groenestroomsubsidies van 66,8 miljoen euro per jaar, tegenover 120 miljoen euro per jaar voor het project in Gent.

Rechtszekerheid

Volgens ceo Michaël Corten heeft Wallonië rechtszekerheid beloofd. ‘In tegenstelling tot Vlaanderen heeft de Waalse overheid rechtszekerheid beloofd. We zijn vast van plan een biomassacentrale te bouwen’, aldus Corten.

De topman van het groenestroombedrijf benadrukt dat duurzame biomassa wel degelijk een toekomst heeft, zeker met invasieve planten zoals waar BEE mee werkt. Dat moet met schepen worden aangevoerd vanuit Zuid-Afrika en de VS, maar dat is verrekend in de groenestroomcertificaten, aldus de topman. ‘Biomassa is voor Vlaanderen juist ideaal.’

MEER OVER Luik