© PHOTO NEWS, JOREN DE WEERDT

Bart Somers wil rapport afwachten na hevige kritiek van sp.a

Sp.a Mechelen-Willebroek is allesbehalve te spreken over de heisa rond het Mechelse politiekorps, dat eind vorig jaar info zou hebben stilgehouden over terrorist Salah Abdeslam. Fractieleiders Caroline Gennez en Marc De Laet schieten met scherp naar korpschef Yves Bogaerts én burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Voor de sereniteit van het korps is het beter om de korpsleiding minstens te schorsen”, zegt het duo in een persmededeling. Somers laat weten dat hij de inhoud van het rapport wil afwachten.

bap, masi

De Mechelse korpschef Yves Bogaerts zou begin december info hebben achtergehouden over een rapport betreffende terrorist Salah Abdeslam. Donderdag raakte bekend dat het Comité P zijn onderzoek naar de politie heeft afgerond en enkele delen heeft doorgegeven aan het parket. Wat impliceert dat er nog een strafrechtelijk vervolg kan aangebreid worden.

“Gemaakte fouten”

Sp.a Mechelen-Willebroek wil het hier echter niet bij laten en vraagt in een persmededeling een onmiddellijke bijeenkomst van de politieraad en de schorsing van Bogaerts, zolang het onderzoek loopt. Ook een extern onderzoek over de werking van de Mechelse politie en de bestuurlijke aansturing wordt geëist.

“We vinden deze zaak zeer verontrustend”, zegt fractieleidster Caroline Gennez. “Eerder deze week vroegen we naar klaarheid bij het politiecollege. Een extra politieraad werd echter geweigerd omdat het Comité P zijn onderzoek nog moest afronden. Daarnaast vragen we ook naar transparantie over de werking en de leiding van het Mechelse korps na de gemaakte fouten. Maar waarom wil de nochtans vlot communicerende burgemeester Somers dat niet geven en krijgen we geen antwoorden op onze vragen?”

Veiligheid

“Daarom is het in de huidige omstandigheden voor de sereniteit en de werking van het korps beter om de korpsleiding minstens te schorsen”, treedt Marc De Laet zijn collega bij. “Het is ook tijd dat burgemeester Somers zijn verantwoordelijkheid als hoofd van de politie opneemt, dit om de veiligheid van al onze inwoners te garanderen.” Ze rekenen daarbij op de steun van CD&V en N-VA, die al eerder hun bezorgdheid over racisme binnen het korps lieten blijken.

Sp.a laat tot slot weten dat ze het Mechelse dossier ook in de federale terreurcommissie bovenaan zullen plaatsen.

"Niet correct en voorbarig"

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) herhaalt wat hij eerder al liet optekenen: dat hij de inhoud van het rapport wil afwachten. “De enige juiste manier om dit dossier aan te pakken – voor de betrokkenen, maar ook voor onze rechtsstaat in het algemeen – is op basis van feiten. En die hebben we momenteel nog niet”, zegt de burgemeester. “Daarom heeft het geen zin om nu al actie te ondernemen of een raad bij elkaar te roepen. Dat is niet correct en voorbarig. Zeker omdat de inhoud van het rapport snel duidelijk zal worden."Bij CD&V en N-VA hoeft de sp.a geen steun te verwachten. “Een raad samenroepen zonder rapport, is een puur politieke manoeuvre. Vanuit oppositiestandpunt is deze verklaring te begrijpen, maar het levert niets op”, zegt CD&V-voorzitter Wim Soons. “Het resultaat zal geen weken of maanden meer op zich laten wachten, dus kunnen we beter nog even geduld tonen. Dan kunnen we tenminste op basis van feiten aan de slag. Eens de objectieve info er is, kunnen we de zaak tot op het bot behandelen.”

“De komende dagen wordt meer duidelijk, er is ook al een politieraad begin juni. Laten we de inhoud van het rapport afwachten”, klinkt het bij de N-VA.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio