© Joren De Weerdt

© Patrick Hattori

1 / 2

Wordt Mechelse korpschef toch geschorst voor achterhouden van terreurinfo over Abdeslam?

Het Comité P is klaar met het onderzoek naar de Mechelse politie, waar korpschef Yves Bogaerts info zou hebben achtergehouden van een rapport over terrorist Salah Abdeslam. Delen van het onderzoek zijn doorgegeven aan het parket, wat impliceert dat er nog een strafrechtelijk vervolg kan komen.

vdaa, sare

Het Mechelse politiekorps zou begin december 2015 al cruciale info gehad hebben over de ­schuilplaats van terrorist Salah Abdeslam, maar die werd nooit doorgegeven. Het Comité P – dat de politiediensten controleert – heeft nu zijn onderzoek naar dat incident afgerond. Dat bevestigt Diane Reynders, woordvoerster van het Comité P.

Onderzoekscommissie

“De bevindingen zullen ter beschikking gesteld worden van de leden van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. Die wil zich immers ook over het Mechelse dossier buigen”, aldus Reynders. “De delen van het dossier, waarvan het Comité P meent dat het parket bevoegd is, worden nu overgemaakt aan het parket van Antwerpen.”

Dat het parket wordt ingelicht over de bevindingen, impliceert dat het Comité P aanwijzingen heeft dat er bij de Mechelse politie mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd bij de manier waarop met het informatierapport over Salah Abdeslam en zijn entourage werd omgegaan. De kans bestaat dus dat het parket van Antwerpen een strafrechtelijk dossier zal openen tegen korpschef Yves Bogaerts en zijn toenmalige rechterhand Johan Geentjens, die de opdracht hadden gegeven om het informatierapport niet door te zenden naar de politiedatabank A.N.G. Daardoor konden de speurders van de antiterrorismedienst in Brussel nooit over de informatie van hun Mechelse collega’s beschikken.

Gevangenisstraf

Het achterhouden van info door politiemensen kan bestraft worden met een celstraf van zes maanden tot een jaar en een geldboete.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio