© JVDP

Anonieme Antwerpse agent: "Meer racisme bij politie dan gedacht"

Het racisme binnen het Antwerpse politiekorps is meer wijdverspreid dan aangenomen. Dat getuigt voor het eerst een agent, anoniem, voor de camera. De agent spreekt ook de bevindingen van het Comité P tegen, dat stelt dat slechts een kleine minderheid van het Antwerpse korps racistisch is.

De agent, van wie de identiteit niet bekend is, wilde een boekje opendoen in een reportage van zes studenten van de Thomas More Hogeschool in Mechelen.

Daarin spreekt de agent niet alleen van racisme tegenover burgers, maar ook binnen het korps zelf. Zo getuigt de man over een incident waarin een allochtone agent, buiten zijn uren, op de Turnhoutsebaan hardhandig werd aangepakt door zijn collega’s voor het oog van de passanten.

Gepest en geviseerd

Racistische uitspraken onder agenten zouden schering en inslag zijn en wie er niet mee kan lachen wordt niet aanvaard. “Je kan wel proberen om niet over te komen als ‘een flauwe’, maar heel veel mensen beseffen niet dat dat eigenlijk niet grappig is. Het maakt dat je je vaak heel alleen voelt.”

Er tegen in gaan is volgens de agent ook geen optie. Veel vrezen hun mond te openen uit vrees om geviseerd of zelfs gepest te worden. “Die angst is zeer reëel en niet alleen bij de allochtone collega’s.” Het gebeurde volgens hem eerder al dat agenten om die reden naar een andere dienst werden overgeplaatst.

Eerder deze maand ondertekende de Antwerpse burgemeester en de korpsleiding nog een diversiteitscharter waarin gestreefd wordt naar meer allochtone agenten in het korps.