Gedetineerde doodde celgenoot omdat die “pact had gesloten met Satan”

Print

Een foto van de ravage in de gevangenis van Lantin. Foto: Facebook

De gedetineerde die dinsdagavond in de gevangenis van Lantin een celgenoot doodde, heeft vandaag verklaard dat hij het deed omdat het slachtoffer “een pact had gesloten met Satan om hem te doden”. De dader kampte met psychische problemen en gebruikte een plastic vork als wapen en sloeg het slachtoffer ook verschillende keren met een stoel op het hoofd.

Volgens het parket van Luik ging de dader, de 31-jarige Abderrahman B.O., bijzonder gewelddadig te werk en sloeg hij een stoel aan spaanders op het hoofd van zijn slachtoffer. Hij stak hem ook meerdere keren met een plastic vork. De omgekomen gedetineerde zou Hussein Birinci zijn, een 53-jarige man van Turkse origine die opgesloten zat in verband met een onderzoek naar pedofiele feiten. De dader, die in de gevangenis zat voor geweldpleging, stond gekend als geradicaliseerd.

Volgens Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen, werd de gedetineerde dinsdagavond rond 21.30 uur gevonden. Bewakers zagen bij de medicatiebedeling in de psychiatrische vleugel van de gevangenis een lichaam onder een deken in een cel. Ze gingen binnen en vonden duidelijke sporen van geweld. Hussein Birinci werd dood aangetroffen in zijn bed.

Een onderzoeksrechter, een wetsdokter, de gerechtelijke politie en het labo van de federale politie kwamen ter plaatse.

“Pact met de duivel”

Tijdens zijn verhoor zei de verdachte dat hij zijn medegedetineerde had gedood, omdat die “een pact met de duivel had gesloten” en dat zijn celgenoot “de incarnatie zou zijn van de antichrist”. De verdachte zei dat hij hem moest doden.

Op het moment van de feiten braken er rellen en een kleine brand uit in de gevangenis. Er wordt evenwel geen verband gelegd met de staking die momenteel aan de gang is.

Psychiatrische problematiek

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wenst “zijn diep medeleven uit te drukken aan de nabestaanden van het slachtoffer”, dat laat zijn kabinet in een mededeling weten. “De eerste vaststellingen wijzen uit dat de overledene het leven liet door toedoen van zijn celgenoot. Deze gedetineerde heeft een psychiatrische problematiek. Een gerechtelijk onderzoek werd opgestart”, luidt de mededeling.

“Levensgevaarlijke situatie”

In de Brusselse en Waalse gevangenissen wordt al drie weken gestaakt door het gevangenispersoneel. Ze vragen meer middelen en manschappen voor het gevangeniswezen. De gevangenisdirecteur van Lantin, Marc Brisy, zei dinsdag in de Franstalige krant La Meuse daardoor bezorgd te zijn over de levensomstandigheden van de gevangenen. “We verkeren echt in een levensgevaarlijke situatie”, zo zei hij.

Nu in het nieuws