© New York Times

“Amerikaans gerecht start onderzoek naar Russisch dopingprogramma”

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie start een gerechtelijk onderzoek naar georganiseerd dopinggebruik in Rusland. Dat hebben twee anonieme bronnen die betrokken zijn bij de zaak verklaard tegenover de New York Times, zo bericht de krant dinsdag op zijn website.

De openbare aanklager in New York richt zijn pijlen op Russische regeringsofficials, atleten, coaches, antidopingautoriteiten en iedereen die mogelijk mee heeft geprofiteerd van het dopingprogramma. De potentiële aanklachten zijn samenzwering en fraude.

Amerikaanse aanklagers mogen van de federale rechtbanken procedures opstarten tegen buitenlanders indien er een verband met de Verenigde Staten kan worden aangetoond. Dat verband kan beperkt zijn, zoals het gebruik van een Amerikaanse bank. Volgens de NY Times zullen de Amerikaanse juristen nagaan of er ‘besmette’ atleten hebben deelgenomen aan competities in de VS en of het Amerikaanse banksysteem is gebruikt om het dopingprogramma te financieren.

Voor eventuele vervolging van verdachten moet nog wel een groot aantal hordes worden genomen. Voor bewijs, getuigen en uitlevering is de hulp van Rusland nodig, zo schrijft de Amerikaanse krant.

Een van de potentiële verdachten is directeur Grigory Rodchenkov van het dopinglabo voor de Olympische Winterspelen in Sotsji. De arts bekende vorige week in de NY Times dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Spelen in 2014 doping kregen. Rodchenkov bedacht een cocktail van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. Het Russische ministerie van sport gaf hem een lijst met atleten die deel uitmaakten van het programma. Op die lijst stonden onder anderen bobsleeër Alexander Zoebkov, skeletonner Alexander Tretjakov en langlaufer Alexander Legkov. Ze wonnen allen goud.

Rodchenkov werd in november door het wereldandidopingagentschap WADA aangeduid als de spil van een staatsgesteund dopingnetwerk. De 57-jarige Rus woont tegenwoordig in Los Angeles en durft niet meer terug te keren naar Rusland.

Het WADA liet dinsdag overigens weten een onderzoek te starten na de verklaringen van Rodchenkov over Russisch dopinggebuik tijdens de Spelen in Sotsji. Een team onder leiding van WADA’s- onderzoeksmanager Mathieu Holz moet de zaak uitspitten.

Meer sportnieuws