© BELGA

Thalys trakteert met tickets voor 20 euro om 20e verjaardag te vieren

Op 2 juni 2016 is het precies twintig jaar geleden dat hst-operator Thalys de hogesnelheidsverbinding tussen de Europese hoofdsteden Parijs, Brussel en Amsterdam opstartte. Ondertussen is Thalys actief op vijfentwintig bestemmingen in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. “De Thalys is uitgegroeid tot een Europees symbool”, zo stelt de operator.

Sinds Thalys in 1996 startte met het hst-aanbod, kwamen er stelselmatig bestemmingen bij. Naast Brussel bedient de Thalys in België ook Luik en Antwerpen. Voorts breidde het netwerk uit naar verschillende Nederlandse, Duitse en Franse steden. De laatste nieuwe bestemming, het Duitse Dortmund, kwam er afgelopen maart bij.

De vijfentwintig vaste bestemmingen worden aangevuld met een aantal seizoensgebonden spoorlijnen. In juli en augustus rijdt er een keer per week een Thalys tussen Amsterdam en het Zuid-Franse Marseille, in de wintermaanden doet de hogesnelheidstrein wekelijks een aantal Franse skioorden aan.

Jaarlijks vervoert de spoorwegmaatschappij ondertussen bijna zeven miljoen passagiers. In totaal zijn dat er sinds 1996 al meer dan 100 miljoen.”De Thalys is een zeer internationaal verhaal”, zegt woordvoerster Bérengère Vuathier. “Het merendeel van onze reizigers komt uiteraard uit Frankrijk, België, Nederland en Duitsland, maar daarnaast zien we ook heel veel andere nationaliteiten. Vooral Amerikanen, Japanners, Chinezen en Brazilianen gebruiken vaak de Thalys om van de ene naar de andere Europese hoofdstad te reizen”, klinkt het.

Sinds 3 april is de hst-operator gestart met lowcosttreinen tussen Brussel en Parijs. Het lowcostaanbod, dat de naam ‘Izy’ meekreeg, biedt goedkopere tickets aan (vanaf 19 euro enkele reis), in ruil voor wat minder comfort en een langere reistijd. “Het lowcostaanbod bestaat tot nu toe enkel op onze drukste lijn, Brussel-Parijs, maar als blijkt dat ‘Izy’ aanslaat, kan dat in de toekomst uitgebreid worden naar andere verbindingen”, aldus Vuathier.

Ter gelegenheid van zijn twintigste verjaardag komt Thalys met een aantal promoties. Op vrijdag 20 mei kunnen reizigers een treinrit naar eender welke Thalys-bestemming boeken voor 20 euro, daarna volgens nog twintig dagen van speciale promoties. “Hiermee willen we onze vele klanten bedanken voor het vertrouwen dat ze al 20 jaar in ons hebben”, aldus nog Vuathier.

Nu in het nieuws