Fietstocht langs kapelletjes

De groep van het Essens Senioren Atelier tijdens de fietstocht. Foto: Margo Tilborghs

Fietstocht langs kapelletjes

Print
Essen - Vlaanderen is nog steeds een land van kapelletjes. Zo’n 30 sportievelingen van het Essens Senioren Atelier (ESA) fietsten dinsdag langs 21 kapelletjes in Essen

Vroeger stond de meimaand volledig in het teken van Maria. “Als kind gingen we elke avond in mei naar het kapelletje om een rozenkrans te bidden", zegt Ida Van Gool (84).  “We stelden ons daar geen vragen bij. Heel de buurt was aanwezig. Er werd gebeden en na afloop nog wat nagepraat. Bidden deden we heel oprecht voor mensen in nood, een zieke tante of nonkel missionaris, maar ook voor ons dagelijks brood.”

Gids van dienst was Ad Goormachtig (79). “Het is niet de eerste keer dat we een kapelletjestocht maken”, zegt hij. “Dit jaar hebben we een fietstocht van 18 kilometer gedaan waarbij we 21 kapelletjes hebben bezocht. Ik vertel telkens een stukje geschiedenis en zeg ook wie de kapelletjes onderhoud. Sommige mensen gaan in stilte eens binnen, anderen hebben daar geen behoefte aan. Uiteraard maken we ook een tussenstop om onze dorst te lessen.” 

De groep passeerde ook langs het kapelletje van Maria Onbevlekte Ontvangenis. Het werd gebouwd in 1878 door de familie Anthonissen. De kinderen Trien en Mieke Anthonissen verkochten het, samen met omliggende gronden in 1921 aan pastoor Alexander Constant Veraart voor 3.500 oude Belgische franken (ongeveer 85 euro). Het kapelletje doorstond twee wereldoorlogen. Dankzij de goede zorgen van de buren is het een mooie rust- en bezinningsplaats geworden. 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio