Antiterreurdienst federale politie kan toegenomen werkdruk niet aan

Foto: Photo News

Antiterreurdienst federale politie kan toegenomen werkdruk niet aan

Print

De antiterrreurdienst van de federale politie DR3 heeft niet meer de tijd om alle informatie die hij ontvangt te behandelen. Dat blijkt uit een rapport van het Comité P dat de Franstalige openbare omroep RTBF kon inkijken. Het werk van de dienst is vertienvoudigd terwijl de middelen stagneerden.

Het gebrek aan middelen bij de DR3 leidde er volgens de RTBF toe dat de speurders niet de mogelijkheid hadden om de informatie te controleren over het contact dat Salah Abdeslam had met Abdelhamid Abaaoud voor de schietpartij in Verviers.

Volgens het rapport van het Comité P is het werk de voorbije jaren explosief toegenomen. Terwijl de agenten in 2014 maandelijks gemiddeld 50 dossiers te verwerken kregen, steeg dat in maart tot 407 en in april tot 527. Er waren in 2015 bij de dienst 85 ervaren onderzoekers en een 40-tal gedetacheerde agenten, opvallend onvoldoende volgens het rapport.

De functie en het werk bij de dienst blijken ook niet aantrekkelijk te zijn. Voor de aanslagen dienden er zich 71 kandidaten aan voor 16 vacatures als inspecteur. Sinds de aanslagen trokken 22 mensen hun kandidatuur in en kwamen er 5 niet opdagen voor een eerste gesprek.

Voorts blijkt dat de toename van het werk en de stagnatie van de middelen een enorme druk zet op het personeel. Zo hebben 82 agenten tussen 22 maart en 29 april meer dan 10 dagen zonder onderbreking gewerkt. Ook zouden de gezondheidsproblemen bij het personeel toenemen.

.

Nu in het nieuws