© Photo News

Commissie Panama papers wil meer performante laptops voor inspecteurs

Frank Philipsen, de topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), heeft dinsdag in de Kamer om meer middelen gevraagd voor zijn dienst. Op het verlanglijstje staan onder meer “performante laptops” voor de inspecteurs.

Philipsen was uitgenodigd voor de bijzondere Kamercommissie naar aanleiding van het fiscale fraudeschandaal rond de gelekte “Panama papers”. Hij stelde de werking van zijn dienst voor en had ook een lijstje aanbevelingen meegebracht voor de politici.

Philipsen laakte het gebrek aan bepaalde middelen bij de BBI. Zo heeft de dienst geen onbeperkte toegang tot relevante gegevensdatabanken. “Men zou toch beter niet besparen op zulke dingen”, zei de administrateur-generaal van de BBI. Ook wil hij “performante laptops en gsm’s met internettoegang voor alle BBI-medewerkers”.

Voorts beveelt Philipsen een aantal ingrepen aan in de wetgeving en vraagt hij om bepaalde verdragen en akkoorden te ratificeren. Hij stelt voor om belastingplichtigen die aangeven dat ze een “juridische constructie” gebruiken, een bijlage met meer details per land te laten geven.

Nu in het nieuws