Italiaanse neoprof wint verrassend zware Giro-rit, Jungels neemt roze trui over van ploegmaat

De jonge Italiaan Giulio Ciccone heeft verrassend de tiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen, na een lastige etappe was de renner van Bardiani de laatste overlevende van een vroege vlucht. Bob Jungels neemt de roze trui over van Etixx-Quick Step-ploegmaat Gianluca Brambilla.

Jef Van Hoofstat

Na de tweede rustdag werden de klimmersbenen alweer op de proef gesteld in de verraderlijke tiende etappe in het gebergte tussen Firenze en Bologna. Na de 25 eerste kilometers volgde er geen enkele vlakke meter meer in een lastige tocht van maar liefst 219 kilometer, met als klap op de vuurpijl de Pian del Falco in de finale: een klim van meer dan zestien kilometer met een stevig begin, een bijna vlak middenstuk en een steil slot (tot 13%). Nadien volgde nog een korte, snelle en erg technische afdaling tot aan de voet van de niet al te lastige slotklim naar Sestola.

Opgave voor Landa

Ondanks het vele klimwerk op het programma namen de renners een vliegende start in Campi Bisenzio, maar zonder succesvolle ontsnappingspogingen in de eerste 20 kilometer tot gevolg. Op het eerste klimmetje van de dag was het wel prijs: Giovanni Visconti ging ervandoor in het gezelschap van Manuel Bongiorno. Die viel snel terug, maar Visconti zette door en kwam als eerste boven. Onze landgenoot Tim Wellens, leider in het bergklassement, waagde ook een poging en kwam als tweede boven, maar hij raakte niet weg. Twee renners slaagden even later wel in dat opzet: Przemyslaw Niemiec en Nicola Boem reden in de afdaling naar Visconti toe, achter hen ontstond een ruime achtervolgingsgroep met onder anderen Pirazzi, Cunego, Preidler en Atapuma.

Het verrassendste was echter de opgave van Mikel Landa: de zieke kopman van Team Sky en één van de favorieten in deze Giro raakte al snel achterop, en staakte na 65km definitief de strijd. Voorin smolten intussen de twee vluchtersgroepen samen, de 13 leiders profiteerden van de verwarring in het peloton om een maximale voorsprong van zeven minuten bij elkaar te rijden.

Strijd om roze trui

Etixx-Quick Step zag echter het gevaar, en begon het tempo in het peloton op te drijven met het oog op de roze trui van leider Gianluca Brambilla. De voorsprong van de leiders was aan de voet van de lastige Pian del Falco weer geslonken tot 4'30". Vluchter Preidler ging dan maar solo, even later gevolgd door een zestal waarin Darwin Atapuma de motor was. Op het steile slotstuk van de Pian del Falco was Preidler eraan voor de moeite.

In het peloton had Astana intussen het commando overgenomen, waardoor Brambilla het lastig kreeg. Op één kilometer van de top moest hij zelfs lossen in het peloton, een elitegroep met Nibali, Jungels, Fuglsang, Scarponi, Valverde, Kruijswijk, Ulissi, Uran, Majka, Chaves, Zakarin, Pozzovivo, Formolo en Uran leek op zoek te gaan naar de zeven leiders, de ritzege én... de roze trui. Maar dat was buiten de dalerscapaciteiten van Brambilla gerekend: de Italiaan reed een fantastische afdaling en sloot weer aan bij zijn concurrenten.

De vogel is gaan vliegenGiulio Ciccone profiteerde van een aanraking tussen Pirazzi en Cunego in de afdaling. Ook op de slotklim naar Sestola bleek de 21-jarige Italiaan te sterk. Ivan Rovny kwam nog terug uit de achtergrond maar kreeg het laatste gaatje niet dicht.

Het interessantste verhaal speelde zich af bij de toppers: Amador zette Etixx-Quick Step onder druk met een uitval in de afdaling. De Costa Ricaan stond immers maar 32 seconden achter op Brambilla, die alle zeilen moest bijzetten om te overleven. Het bleek vergeefse moeite, dus reed de Italiaan zich maar helemaal leeg om ploegmaat Bob Jungels (tweede in het algemeen klassement) in het roze te hijsen.

Intussen legde Ciccone - begeleid door een gekwordende ploegleider van Bardiani - de slotkilometers af. De neoprof reed onbedreigd naar de mooiste zege uit zijn prille carrière. Cunego schoot tekort in zijn jacht. Hij kwam als vijfde over de meet maar had onderweg wél voldoende punten verzameld om de bergtrui over te nemen van Tim Wellens. Andrey Amador werd nog gegangmaakt door vroege vluchter Visconti, maar het was allemaal moeite voor niets: hij kwam slechts een handvol seconden voor Bob Jungels over de meet. De Luxemburger van Etixx-Quick Step neemt zo de roze trui over van ploegmaat Brambilla. Hij houdt in het klassement 26 seconden over op Amador.

Top 10:

1. Bob Jungels (Lux/EQS) 1636,3 km in 40u19:52 (gem.: 40,57 km/u)2. Andrey Amador (CRi/MOV) op 0:263. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:504. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 0:505. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 0:526. Gianluca Brambilla (Ita/EQS) 01:117. Rafal Majka (Pol/TNK) 01:448. Jakob Fuglsang (Den/AST) 01:469. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 02:0810. Esteban Chaves (Col/OGE) 02:26

Bekijk hier de volledige rituitslag!

REACTIES. Jungels: “Wat Brambilla deed, dat zie je anders nooit in de koers”

© Photo News

Bob Jungels is de nieuwe drager van de roze trui. De 23-jarige Luxemburger van Etixx-Quick.Step neemt het roos over van zijn ploegmaat Gianluca Brambilla. “Ik kom woorden tekort om mijn vreugde te omschrijven”, aldus Jungels na afloop, “dit is een roze trui voor het hele team.”

Eerder al droeg Marcel Kittel de roze trui en mocht Gianluca Brambilla het shirt aantrekken. Nu heeft de Belgische formatie een derde renner die van de leidersplaats mag genieten. “Dit is echt teamwerk”, loofde Jungels zijn ploeg, “we zijn vandaag door heel wat ploegen aangevallen, iedereen heeft zich te pletter gewerkt om die trui te behouden in de ploeg. Ongelooflijk. Wat Gianluca deed (hij werd gelost op de voorlaatste klim, maar kwam terug om Jungels te helpen) voor mij in het slot, dat zie je wellicht nooit elders in een koers: de leider van een etappewedstrijd die zich opoffert voor de tweede in de stand. Als hij dat niet doet, had het er anders kunnen uitzien. Dit kan alleen in een team als Etixx-Quick.Step waar we vrienden zijn en allemaal voor elkaar werken. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste dagen uit mijn carrière.”

Jungels is nog maar de tweede Luxemburger die het roos mag dragen. Eerder deed Charly Gaul hem dat een eerste keer voor in 1956, ook toen was hij net als Jungels 23 jaar oud. Hij won ook die Giro van 1956 en deed dat nog eens opnieuw in 1959. “We hebben met de ploeg nu drie verschillende renners in het roos”, zei Jungels nog, “dit overtreft onze stoutste verwachtingen, zeker die van mij persoonlijk ook. Waar dit gaat eindigen? Daar weet ik het antwoord niet op, laat me nu vooral genieten van dit moment. Er komen nog veel zware dagen aan.”

Meer sportnieuws