© Shutterstock

Bij bijna helft hartaanvallen geen symptomen

De zogenaamde stille hartaanvallen zouden volgens Amerikaans onderzoek zo'n 45 procent uitmaken van alle hartaanvallen. Ook al zijn er weinig symptomen merkbaar, toch zou een dergelijk aanval ervoor zorgen dat er minder bloed naar het hart gepompt wordt. Bovendien maak je drie keer meer kans om erna aan een hartaandoening te sterven.

Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Circulation, de krant van de American Heart Association, blijkt dat bij heel wat hartaanvallen geen symptomen merkbaar zijn. Hier dus geen klassieke pijn aan de borststreek, ademtekort of uitbarstingen van koud zweet. Maar hoewel er dus weinig van valt te merken bij de patiënt, loopt het lichaam niettemin wel schade op waardoor de kans om te sterven aan een hartaandoening met 34 procent zou stijgen. Voorts bleek ook nog dat mannen meer kans liepen op een stille hartaanval, maar dat ze bij vrouwen dodelijker zijn. Om tot die resultaten te komen werden bijna 10.000 mensen van middelbare leeftijd onderzocht.

"Het resultaat van een stille hartaanval is even erg als die van een hartaanval die je wel opmerkt", zegt hoofdauteur Elsayed Z. Soliman. "En omdat de patiënten niet eens doorhebben dat ze een hartaanval hebben, krijgen ze vaak niet de aangepaste zorgen die nodig zijn om een nieuwe aanval te voorkomen."

NIET TE MISSEN