Grootste ruwe diamant ter wereld komt naar Antwerpen

Print

De Lesedi La Rona. Foto: Lucara Diamond

Antwerpen -

De Lesedi La Rona, de grootste ruwe diamant in meer dan honderd jaar, komt eind mei naar Antwerpen. De steen van 1.109 karaat, die zo groot is als een tennisbal, wordt enkele weken later geveild in Londen.

De Lesedi La Rona, wat ‘Ons Licht’ betekent in de lokale Bantoe-taal, werd opgegraven in de Karowe-mijn in Botswana. Het is de grootste bestaande ruwe diamant ter wereld en de tweede grootste ruwe diamant van uitzonderlijke kwaliteit ooit gevonden. Enkel de Cullinan, die 110 jaar geleden werd ontdekt in Zuid-Afrika met een grootte van 3.106 karaat, was groter dan deze steen. De Cullinan werd geslepen tot onder meer de Cullinan I (530,2 karaat) en de Cullinan II (317,4 karaat), die vandaag deel uitmaken van de scepter en kroonjuwelen van het Britse koningshuis.

“Toen de Cullinan 110 jaar geleden werd gevonden, dachten mensen dat het om een fabeltje ging”, vertelt Ari Epstein, CEO van het Antwerp World Diamond Centre (ADWC). “Gewone stervelingen kregen niet de kans om een dergelijke uitzonderlijke steen te bewonderen. Maar de tijden zijn veranderd en vandaag kan de hele wereld meekijken, mee genieten, mee dromen. En dat is precies waar de magie van diamant om draait. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat deze uitzonderlijke steen ook naar Antwerpen komt.”

Gezien het unieke en historische karakter van de steen, besloten de ontdekkers om de Lesedi een reis rond de wereld te laten maken. “Na Singapore, Hong Kong, Dubai en New York zijn we blij dat we deze historische vondst in Antwerpen kunnen tonen”, aldus William Lamb, CEO van de Canadese mijnbouwer Lucara Diamonds. ”Antwerpen blijft internationaal dé diamantstad bij uitstek. Antwerpen symboliseert alles waar deze steen voor staat: uniekheid, kwaliteit, helderheid en robuustheid.”

Onder meer Antwerps burgemeester Bart De ever en Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem zullen het evenement op 26 mei in het Museum Aan de Stroom (MAS) bijwonen.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio