© AP

Nieuwe dopingbom: 31 nieuwe atleten betrapt na testen op stalen van Spelen in Peking

Bij testen op stalen die werden afgenomen bij atleten tijdens de Olympische Spelen van 2008 in de Chinese hoofdstad Peking zijn er 31 nieuwe dopinggevallen aan het licht gekomen, van atleten uit zes sporten en twaalf landen. Zij riskeren allemaal geschorst te worden voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro, zo maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag bekend in een persmededeling.

Het IOC voerde nieuwe tests uit op 454 stalen uit 2008, in samenwerking met het Wereldantidopingagentschap WADA en de internationale sportfederaties. Het onderzoek was specifiek gericht tegen atleten die nog kans maakten om deel te nemen aan de Spelen in Rio. Bij de testen werd er gebruik gemaakt van de nieuwste wetenschappelijke analysemethoden, technieken waarover de onderzoekers acht jaar geleden nog niet beschikten. Uit dat onderzoek kwamen er 31 nieuwe dopinggevallen naar boven, namen worden nog niet bekendgemaakt. Het Uitvoerend Comité heeft de disciplinaire procedure al opgestart tegen de atleten, de twaalf betrokken olympische comités zullen de komende dagen op de hoogte gebracht worden. Alle atleten die de dopingreglementen overtreden hebben, zullen niet mogen deelnemen aan de Spelen in Rio.

Het dopingslagveld kan nog groter worden, want op 250 stalen van de Spelen van vier jaar geleden in Londen werden er eveneens nieuwe testen uitgevoerd, maar op de uitslag daarvan is het nog wachten. Daarnaast zullen ook de medaillewinnaars van Peking en Londen nog uitvoeriger getest worden, alsook de stalen van de atleten die alsnog een medaille zouden krijgen, bij een eventuele diskwalificatie van een concurrent.Ook met de controverse omtrent het antidopinglaboratorium van de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji wil het IOC komaf maken. Daar zou er volgens een aantal bronnen fraude gepleegd zijn met de dopingstalen. Het Uitvoerend Comité van het IOC heeft het WADA de opdracht gegeven om een volledig onderzoek te voeren. Het IOC zal ook het antidopinglaboratorium van Lausanne, waar de stalen van de Spelen in Sotsji tien jaar bewaard worden, de opdracht geven samen te werken met het WADA om de analyse zo efficiënt mogelijk uit te voeren.Het IOC heeft het Russisch Olympisch Comité ook opgedragen om volledige medewerking te verlenen met het onderzoek. Daarna zal het IOC ingrijpen, indien nodig.

© AP

Meer sportnieuws