© judith dekker

IT-bedrijf waarschuwt voor hackeraanvallen op ‘verouderde’ bankautomaten

Het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky waarschuwt voor software waarmee criminelen geldautomaten hacken en informatie van bankkaarten kunnen stelen. Het programma laat hen ook toe de totale geldvoorraad in de automaten te laten uitbetalen. Dat verklaarde de veiligheidsexpert van Kaspersky, Sergej Golovanov aan het Duitse persbureau dpa. Meestal opteren de hackers ervoor om zich onopvallend meester te maken van de data.

De hackers maken van de mogelijkheid gebruik dat de meeste geldautomaten nog met het 15 jaar oude besturingssysteem van Microsoft, Windows XP werken, waarvan verschillende veiligheidslacunes bekend zijn. De misdadigers hebben voor de infectie rechtstreekse toegang tot de USB-poort van de computers in de geldautomaten nodig, verklaarde Golovanov. Maar de vergrendeling ervan vormt voor hen geen al te grote hindernis.

De software voor de hackeraanvallen werd al in 2009 ontdekt, maar intussen zijn programma en methode al verder geperfectioneerd. In bepaalde gevallen werden met geïnfecteerde automaten in het netwerk van de bank ook andere toestellen besmet, zei de veiligheidsexpert.

Nu in het nieuws